– Avsikten är att vi ska ha ett avtal klart senast den 30 juni, säger Jeanette Hedberg.

Kan du säga något om innehållet i budet?

– Jag kan inte kommentera innehållet i detalj. Men det jag kan säga är att det bland annat handlar om arbetstidsregler och ersättningar. Det är viktiga beståndsdelar i budet.

Tidigare på tisdagen gick Kommunal ut med ett pressmeddelande där de just krävde att arbetsgivarsidan levererar ett bud med höjda ersättningar snarast.

– Sommarsemestrarna är snart här. Naturligtvis hoppas vi alla att något liknande förra årets bränder inte återigen ska drabba Sverige. Men om de gör det måste vi ha ett avtal på plats för de som ställer upp och jobbar extra i svåra situationer för landet. Jag förväntar mig därför ett bud från arbetsgivarna redan idag, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, enligt pressmeddelandet.

Lenita Granlund.

Kommunal vill ha katastrofavtal

Avtal

Parterna har förhandlat sedan i mars. Avtalet är tänkt att gälla inte bara räddningstjänsten utan också vård och omsorg och andra verksamheter som kan beröras. Kommunal hoppas på att avtalet ska innehålla ”rejält höjda ersättningar”.

Det var efter förra sommarens skogsbränder, då många gick in och jobbade fast de egentligen var lediga, som diskussionen inleddes.

SKL vill att avtalet också ska kunna tillämpas vid andra katastrofer som exempelvis kraftiga översvämningar, pandemier och terrorattentat.