Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy. Han är därmed den amerikanska ligans bäst betalda spelare någonsin, enligt nya siffror som TT tagit del av. 

Tidningen Arbetet har räknat ut hur länge en genomsnittlig anställd i olika yrkesgrupper måste jobba för att komma upp i samma summa. En undersköterska måste till exempel jobba heltid i 203 år för att tjäna som Zlatan under ett år. En fastighetsskötare måste jobba i 208 år och en städare i hela 245 år. 

Så länge jobbar de för tjäna som Zlatan

Även om Zlatan Ibrahimovic har en topplön i amerikanska ligan ligger den långt efter den verkliga fotbollstoppen i Europa. 

Enligt den franska tidningen France Footballs löneliga är Lionel Messi i FC Barcelona världens bäst betalda fotbollsspelare. Han har sammanlagda inkomster på 1,35 miljarder kronor om året, men då är även sponsor- och affärsintäkter medräknade. 

Världens bäst betalda kvinnliga fotbollsspelare, norska Ada Hegerberg, ligger en bra bit efter. Hon spelar i franska Lyon och tjänar motsvarande 4,2 miljoner svenska kronor. 

En längre version av artikeln har tidigare publicerats av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.