Inlandsbanan.

– Det finns mycket att upptäcka var man än bor. Och det behöver inte vara så dyrt med kortare resor i Sverige, säger ­Susanna Elfors, som var med och startade Facebookgruppen ”Tågsemester” för fem år sedan.

– Man kan ta tåget till Dalarna och bo på en camping. Ta tåget till Västerås och besöka actionbadet Kokpunkten, och bo på ett billigare ställe.

Har du fler tips för att hålla kostnaderna nere?

– Många har medlemskap som innehåller erbjudanden om resor och boende. Barn åker gratis på tågen och man kan använda nattågen som hotell så kommer man både fram och sover samtidigt. Man kan byta boende med någon.

Det har hänt någonting det senaste året. Plötsligt pratar alla om tåg. Gruppen ”Tågsemester” som legat och puttrat på Facebook i flera år exploderade plötsligt av alla som ville gå med. I dag är runt 80  000 personer medlemmar i gruppen.

Att ta tåget är klimatsmart jämfört med andra transportsätt. Och det behöver inte vara särskilt dyrt heller. Några regioner i Sverige har särskilda sommarkort som kan användas för obegränsat resande i regionen under en viss tid.

Om en vuxen köper ett kort brukar barnen åka med gratis. Det kan användas både för dagsturer (så man slipper övernattningskostnader) och mini­semestrar. Vandrarhem, tält eller att hitta privat­personer som hyr ut, är en lösning för den som vill resa med liten plånbok.

Den som vill få lite tågluffarkänsla men klara sig på en billigare peng och dessutom stanna i Sverige kanske ger sig på Inlandsbanan. Här stannar tåget för att resenärerna ska kunna ta en titt på särskilt vackra utsikter, här agerar konduktören guide i högtalaren och berättar om sevärdheter och historiska händelser längs med resan.

Jag har själv inte varit med om – men hört – om konduktörer som sjungit i högtalarna och att tåget stannat till för att passagerarna ska kunna ta ett snabbt dopp i ett vattendrag intill rälsen.

Inlandsbanans 1 288 kilometer långa sträckning från Kristinehamn till Gällivare ger bra möjligheter att uppleva hur naturen i Sverige skiftar i olika delar av landet. Man kan paddla kajak i Svartälven utanför Hällefors, se Storstupet i Orsaskogarna (en kanjon där tåget passerar på en smal järnvägsbro byggd 1902, 34 meter ovanför vattnet), ta en tur längs med Vindelälven och besöka Gimegoults naturreservat utanför Sorsele, och avsluta vid världsarvet Laponia som består av fyra nationalparker och två naturreservat utanför Gällivare.

Därtill finns mängder av kultur och museer längs med färdvägen. Jamtli i Östersund, Inlandsbanemuseet i Sorsele och fjäll- och samemuseet Ájtte för att bara nämna några.

Inlandsbanan

  • Ett Inlandsbanekort ger fritt resande under 14 dagar för 1 995 kronor. På ett kort kan en vuxen och två barn till och med 15 år resa.
  • Det går också att köpa enstaka biljetter på banan om man bara ska åka en kortare sträcka, men vill man se några platser lönar det sig snabbt att ha ett kort.
  • Djur åker med gratis om de förbokas. Man kan också ta med cykel för 100 kronor per sträcka.

Höjdpunkter längs Inlandsbanan

Brunbjörn.
Brunbjörn.

Orsa Rovdjurspark

Ligger i Orsa Grönklitt och är Europas största rovdjurs­park (325 000 kvadratmeter). Djuren lever i hägn med naturlig skogsmiljö. Här finns björn, varg, lo, berguv och järv. På Tigerberget lever sibiriska tigrar, på ett annat håll finns persisk leopard och snöleopard och i isbjörnsanläggningen finns Sveriges enda isbjörnar.

Storstupet.
Storstupet.

Storstupet

Inlandsbanan åker förbi Storstupet i Orsaskogarna på en smal järnvägsbro byggd i stål år 1902. 34 meter ovanför fallet passerar tåget vilket ger en fantastisk utsikt över ravinen och fallet. Ämån byggdes under 1800-talet ut till en flottningsled där man flottade timret från skogen ner till sågverken. Vid Storstupet var fallet så högt att man fick anlägga en flottningsränna.

Jamtli.
Jamtli.

Jamtli i Östersund

Ett friluftsmuseum där statister levandegör och gestaltar vardagslivet förr i tiden, enligt konceptet ”levande historia”. Här finns kulturhistoriska byggnader, djur och ett inomhusmuseum. Förra året tillkom en konsthall som samarbetar med Nationalmuseum.

Vilhelmina kyrkstad.
Vilhelmina kyrkstad.

Kyrkbyn i Vilhelmina

Kyrkstäder eller -byar förekommer främst i Norrland och var en nödvändighet förr eftersom socknarna var enorma och en kyrkhelg kunde ta flera dagar i anspråk. Eftersom bönderna behövde någonstans att sova kom kyrkbyarna till, koncentrerad bebyggelse som endast befolkades under kyrkhelger.

Vindelälven.
Vindelälven.

Sorsele

Nationalälven Vindelälven kan utforskas med både kanot, båttaxi och med Älvkungen, en modern version av den historiska turbåten som trafikerade Sorsele–Gillesnuole i början av 1900-talet innan vägarna kom till. På järnvägsstationen i Sorsele finns Inlandsbanemuseet som berättar om banans hundraåriga historia, däribland tysktrafiken under andra världskriget. Utanför Sorsele finner man naturreservatet Gimeguolts, en lång kanjon kantad med urskog. Här finns upp till 25 meter höga, lodräta väggar.

Ájtte museum.
Ájtte museum.

Jokkmokk

På Ájtte museum kan man möta samekulturen och få kunskap om Sápmi, landet och folket. Intill museet ligger Jokkmokks Fjällträdgård där man kan lära sig om fjällnaturen och floran.

Laponia.
Laponia.

Laponia

Utanför Gällivare finns Laponia. Ett område som utsetts till världsarv tack vare naturen med gammelskog, glaciärer, fjällmassiv och myrar stora som hav. Den samiska kulturen har också ansetts vara ett arv att bevara till kommande generationer. Här finns inte mindre än fyra nationalparker, och två naturreservat.

Fler tips för en semester längs rälsen

Regionkort

  • Några regioner har särskilda sommarkort eller andra periodkort som går att använda under sommaren. Två barn brukar åka med gratis.
  • Två exempel som ­gäller i två länder: ­Öresund runt-biljetten som gäller i 48 timmar, ett varv runt sundet i valfri riktning. Då ingår resor med pendeltåg och tunnelbana i Köpenhamn (299 kronor). Arctic Circle pass är ett tredagarspass med möjlighet till tolv stopp mellan Kiruna, via Abisko och Riksgränsen, till norska Narvik (364 kronor).

Tåg till Europa

  • Numera finns sju varianter av Interrailkortet med olika långa perioder och antal resdagar. Två barn under 12 år reser alltid gratis på ett vuxenkort (eventuella platsbiljetter tillkommer) vilket kan göra det prisvärt jämfört med flyget. Prisexempel: Tre resdagar under en månad: 2  763 kronor. Sju resdagar under en månad: 3  993 kronor.

Kulturarvskortet

  • Fungerar lika bra hemma som på resa. Över 300 museer och kultursevärd­heter över hela Sverige ingår i kort­et som ger dig (minst) halva priset på inträdet på ställen som Junibacken, Tekniska museet, Tycho Brahe-museet, Astrid Lindgrens Näs, Sollidens slott, Nordiska akvarellmuseet, Sala silvergruva, Zornmuseet och många andra.
  • Kortet kostar 200 kronor och gäller till maj 2020. Det kan köpas på turistbyråer eller på nätet: svensktkulturarv.se.