Det beskedet har Kommunal fått från Försäkringskassan på torsdagen.

– Det innebär att kommunen betalar ut lönerna i stället. Men fortfarande är han arbetsgivare och måste lämna in tidrapporter, säger Kommunals ombudsman Margaretha Johansson, som ser detta som en delseger för Kommunal och alla de personliga assistenter som råkat illa ut under sina anställningar hos Jonas.

Att Försäkringskassan beslutar att frånta en brukare rätten att ha hand om assistansersättningen är ytterst ovanligt och sker endast i allvarliga fall. Så sent som i höstas kom ett avgörande från Kammarrätten där en kvinnlig brukare på samma sätt som Jonas inte betalat löner och sociala avgifter.

Försäkringskassan fick rätt i det fallet och har sannolikt haft stöd av domen när man nu fattat beslutet om Jonas. Kommunal har inte fått se själva beslutet utan har endast blivit informerade om det.

KA har många gånger de senaste tre åren skrivit om Jonas. Han är assistansberättigad och så kallad egen arbetsgivare för sina personliga assistenter.

Lena Hallengren (S).

Fallet Jonas

Ministern försvarar kritiserat system

Nyheter

Försäkringskassans nya beslut ändrar inte på det. Han är fortfarande arbetsgivare åt sina assistenter, men hans möjlighet att använda pengarna till annat än löner och arbetsgivaravgifter minskar.

– Det blir nästa del i det här. Vi måste bevaka att assistenterna får sina löner. Men nu kan han i alla fall inte sko sig på de här pengarna, säger Margaretha Johansson.

I minst sju år har han struntat i att betala ut löner till många av sina anställda. Kommunal har fått in över 50 fall och fackets juristbyrå LO-TCO Rättsskydd har drivit 33 fall till domstol – och vunnit.

Den 30 april i år fick åtta personliga assistenter rätt mot Jonas, som enligt den domen ska tvingas betala över 200 000 kronor till sina före detta anställda.

Nyligen överklagade han tingsrättens dom.

Men för att Arbetsdomstolen (AD) ska ta upp fallet krävs prövningstillstånd.

När AD tar upp fall är det för att rättsläget är osäkert och tingsrätterna behöver vägledning i hur de ska döma.

– Jag ser inget skäl till varför de skulle bevilja prövningstillstånd men jag är ju ombud för de anställda, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd, som har företrätt de personliga assistenterna.

Det är oklart när Arbetsdomstolens beslut om prövningstillstånd kommer. 

LO-TCO Rättsskydd och Skatteverket har var för sig lämnat in konkursansökningar mot Jonas.

Skulle han försättas i konkurs träder den statliga lönegarantin in. Men där går det inte att få ut skadestånd, bara lönefordran, och det är inte säkert att det blir så mycket pengar.

Eftersom Jonas har skänkt bort 90 procent av värdet på sin bostadsrätt i Stockholm, kan inte heller Kronofogden göra en utmätning för att driva in skulderna. Däremot kan man kräva att gåvan återförs till konkursboet, om det går att visa att det har drabbat de som ska ha pengar att den skänkts bort. Både Skatteverket och Mattias af Malmborg kommer att begära det vid en konkurs. Det prövas av tingsrätten. 

Kronofogden gör dock löneutmätning på Jonas sjukersättning.

Jonas heter egentligen något annat.