– Jag tycker att det är ett uruselt agerande av förbundsstyrelsen. Det känns odemokratiskt, säger Johannes Kvarnström till Kommunalarbetaren.

Det var i tisdags som förtroendevalda inom buss- och spårvagnstrafiken i Göteborg skickade ut ett meddelande om att de inlett en facklig strejk. De vägrade bedriva facklig verksamhet under tiden strejken skulle pågå. Bakgrunden är motsättningar mellan klubbarna och avdelningen kring det arbetsplatsnära fackliga arbetet.

De skäl Johannes Kvarnström fått presenterade för sig är, säger han, är att ”hans agerande” gör att han inte längre kan ha kvar sina fackliga uppdrag.

Spårvagn i Göteborg.

Facklig konflikt i Göteborg

Förtroendevalda fråntas uppdrag

Nyheter

Lena Andersson, chef på Kommunals organisationsutvecklingsenehet, säger att han brutit mot stadgarna.

– Om man tittar på stadgarna står det att medlemmarnas skyldigheter är att arbeta för sammanhållning inom förbundet. Den här aktionen de gör i Göteborg är inget som verkar för sammanhållning inom förbundet.

Menar du att han står bakom aktionen?

– Han har blivit tillfrågad om han står bakom aktionen och han säger ja, säger Lena Andersson.

Johannes Kvarnström medger att han sagt att han stöder aktionen men att han inte har varit med och planerat den.

– Jag fick veta detta när jag kom till kongressen och för mig var det självklart att ställa mig bakom aktionen.

Förutom Kvarnström har ytterligare tio fackliga företrädare i Göteborg fråntagits sina fackliga uppdrag. Utredning pågår om Johannes Kvarnström och övriga tio ska uteslutas ur Kommunal.

Inom Spårvägen har det startats en namninsamling till stöd för Johannes Kvarnström och som en protest mot Kommunals agerande.

– När jag kom hem till Göteborg från kongressen stod det ungefär 20 personer och applåderade mig. Det var förtroendevalda och hedersmedlemmar bland dem, säger Johannes Kvarnström.