Medlemsvärvning, strejkrätt och arbetstidsförkortning väntas bli stora frågor på Kommunals kongress som håller på till och med fredag.

Tre rapporter ska avhandlas, en handlar om stadgefrågor, en annan om hur medlemsavgifterna ska administreras och den tredje om arbetstidsförkortning och så kallade arbetstidskonton. Dessutom ska 528 motioner från medlemmar i Kommunal avhandlas.

Till skillnad från förra kongressen blir det inget byte på ordförandeposten. Ordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund sitter säkert. Om förbundsstyrelsen får som den vill och förbundsledningen minskar till tre personer, får antingen första vice ordförande Per Holmström eller tredje vice ordförande Lisa Bengtsson lämna.

Senare i eftermiddag blir det klart om kongressen går med på förslaget att banta ledningen och själva valen till förbundsledning och förbundsstyrelse sker i morgon eftermiddag.

En stor fråga väntas bli medlemsvärvningen. Kommunal har i dag färre medlemmar än vid förra kongressen för tre år sedan, då tusentals precis hade lämnat förbundet i protest.

Den här utvecklingen vill Kommunals ledning vända på och vill att kongressen på torsdag tar varandra i hand på ett långsiktigt framtidsmål om att förbundet till 2030 ska ha vuxit till 600 000 medlemmar.

En annan fråga som det kan bli debatt kring är strejkrätten. Kommunal har gått med på inskränkningar i strejkrätten, men flera tunga avdelningar står bakom motioner som är mycket kritiska till det.

Det kommer flera internationella fackliga gäster till kongressen, från bland annat Danmark, Storbritannien och Japan. Statsminister Stefan Löfven (S) och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer också att hålla var sitt tal.

Det ska också delas ut priser: Kommunals kulturpris, Kommunals demokrati- och solidaritetspris samt det så kallade Kämpepriset som går till medlem/medlemmar som på olika sätt har bidragit till att vidmakthålla eller utveckla ett kulturellt arv.

Läs och hör mer

På ka.se kommer du kunna läsa om de viktigaste besluten varje dag. Tal, debatter och beslut webbsänds på kommunal.se.