Det ekonomiska läget på Karolinska Universitetssjukhuset har länge varit ansträngt och sedan 1 maj råder anställningsstopp på hela sjukhuset. Men i dag skriver sjukhuset i ett pressmeddelande att åtgärderna för att få ordning på ekonomin inte har räckt. Underskottet hittills i år är 620 miljoner kronor. Över en miljard kronor behöver sparas under 2019, trots att Region Stockholm har skjutit till 725 miljoner extra.

Därför varslas nu 550 anställda om uppsägning. Det rör sig om såväl chefer som medarbetare inom administration.

– Karolinska befinner sig i ett ekonomiskt krisläge. För att ta ansvar för sjukhusets ekonomi är det här en nödvändig åtgärd, men vi kommer att värna vårdverksamheten. Jag förstår att det skapar mycket oro för många medarbetare, men vi behöver ta kontroll över situationen, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Varslet rör alltså inte Kommunals yrkesgrupper på sjukhuset, men i februari i år aviserade sjukhusledningen att 400 tjänster ska bort från sjukhuset. Kommunal fruktade då att deras medlemmar kunde drabbas.