– Vi är fortfarande sämst i landet men vi har ökat 23-24 punkter på tre år. Jag är absolut inte nöjd men vi tar ändå små steg, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, om undersökningen.

Kantar Sifo använder ett så kallat indexmått med en skala från minus 65 till plus 135 i sitt anseendeindex för intresseorganisationer. Efter Kommunalskandalen 2016 låg Kommunal ett tag på minussiffror. Nu ökar man i anseende för tredje året i rad.

Så högt är anseendet

 

Att omskrivna skandaler har betydelse i den här typen av mätningar syns på fackförbundet Ledarnas siffror. Deras förtroendesiffror rasar med tio enheter från 37 till 27 efter flera medieavslöjanden om lyxresor där anhöriga fått följa med på medlemmarnas bekostnad.

De flesta fackförbund ligger ganska stilla i mätningen jämfört med förra året. De enda fackliga organisationer som når över genomsnittet på 37 är Unionen, Saco och Jusek.

Målet för Kommunal, enligt Baudin, är att i ett första steg komma tillbaka till de nivåer på cirka 13 plus som Kommunal hade innan Kommunalskandalen. Men på längre sikt måste Kommunal upp på nivåer kring 30, säger Tobias Baudin

Högst anseende i årets undersökning har som tidigare Friluftsfrämjandet med 68 följt av Naturskyddsföreningen på 57.

Undersökningen bygger på drygt 5 000 intervjuer i form av webbaserade enkäter som gjordes i april i år.