Det var 2017 som en buss med skolelever på väg till Jämtländska fjällen åkte av vägen i Sveg. Tre ungdomar dog och tjugo skadades och fick vård på sjukhus.

Bussföraren åtalades för bland annat vållande till annans död i samband med olyckan men friades helt i tingsrätten. Trots det menade de i domskälen menade de att det troliga var att busschaufförens trötthet orsakade olyckan.

Att de ändå friade föraren berodde på att de inte kan se att föraren varit oaktsam i lagens mening och att det hade krävts för att fälla. Åklagaren Stefan Ekeroth håller inte med.

–Av mitt överklagande framgår att jag anser att tingsrätten på ett riktigt sätt värderat bevisningen i fråga om orsaken till olyckan. Dock är jag av uppfattningen att tingsrättens bedömning i frågan om förarens oaktsamhet är felaktig i ljuset av tidigare domstolspraxis om oaktsamhetsbrott i trafiken, säger han i ett pressmeddelande.

Förarens advokat Ulrik Smedberg sa i samband med domen att han inte är helt nöjd med domen.

– Jag är nöjd med det som står under domslut. Att han blev friad. Men jag skulle velat att det stod att det inte går att utesluta andra orsaker än förarens trötthet. Det hade varit min drömdom.

Han menade också då att det blir svårt för åklagaren att få hovrätten att ta upp fallet.

– Jag är rätt säker på att de inte gör det utan ny bevisning och det tror jag blir svårt att hitta i just det här fallet.