Det är fem år sedan som den stora branden härjade i Västmanlands skogar. Mil efter mil med skog brändes ner, 71 hus försvann i lågorna, många skadades och en man dog.

– Det är ett Olof Palme-ögonblick här i länet. Nästan alla som bor här vet var de var och gjorde under de där dagarna när skogen stod i lågor, säger Niklas Hjulström, regissör och teaterchef på Västmanlands teater.

Redan 2016 började han tillsammans med pjäsförfattaren Jerker Beckman att göra en pjäs av händelserna.

– Framförallt Jerker intervjuade människor som varit med och som drabbats av händelserna. Från räddningstjänsten var det nog ett tiotal som intervjuades. Allt från insatsledare till deltidsbrandmän. Bland annat en av brandmännen som räddade en man som blivit fast i skogen i sin bil och vars kollega dog.

Räddningstjänstens arbete under branden blev en viktig del i föreställningen som gick för utsålda hus på Västmanlands teater i Västerås i höstas och som nu visas på SVT. Men det blev också en pjäs om hur människor ställde upp för varandra när det verkligen behövdes. Repetitionsperioden blev känslomässig eftersom många i ensemblen själva påverkats.

– Vi trodde att vi gjorde en pjäs om något som aldrig skulle hända igen och som vi inte fick glömma. Så blev det inte, det vet vi nu med alla bränder i somras och som redan härjat i år. Den blev mer aktuell än vi tänkt oss.

Niklas Hjulström.

Niklas Hjulström.

Uppsättningen fick mycket uppskattning från publiken. Niklas Hjulström tror inte bara att det beror på att ämnet var känsligt.

– Den är rätt rak och dokumentär och inte så konstig. På SVT är den dessutom 25 minuter kortare än den var på scenen. Det blir ännu mer bara aktion.

 

Fotnot: Föreställningen visas på SVT 2 den 4 maj klockan 20.05 och kan sedan ses på SVT Play till tor 31 okt.