I min lokaltidning läser jag att bara 61 procent av tjejerna tycker att det är härligt att leva. Bland killar är det 71 procent. Tre av tio känner alltså inte livsglädje? Så otroligt sorgligt. Och dyrt. Enligt en rapport från regeringen kostar den psykiska ohälsan i Sverige nu 142 miljarder per år. Ett enormt slöseri med liv, tid, pengar och kraft.

”Vi lever i ett av världens modernaste länder och möjligheterna ter sig oändliga, men ändå är vi inte lyckliga. Den psykiska ohälsan ökar och dagens unga vuxna har kallats Generation Ångest. Depression, självmordstankar och ätstörningar tillhör vardagen för tusentals ungdomar. Hur kan det ha blivit så?”

Frågan kommer från Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, de fantastiska tjejerna bakom Ångestpodden. De ger sina svar i boken ”Vi borde vara lyckliga” (Forum förlag).

Ida och Sofie är helt övertygade om att sociala medier är en stor anledning till mångas ångest och depression. Genom att jaga likes lägger vi facit i någon annans händer.

Jag håller med. En av de bästa definitioner jag någonsin hört av depression är maktlöshet. Vi blir på riktigt sjuka av att inte känna att vi har makt över våra liv. Därför har jag satt tidlås på mina sociala medier. Något jag varmt rekommenderar.

Jag ska lära mina barn att göra en budget. Inte bara med pengar, utan även med tid och engagemang.

De unga känner sig också maktlösa inför vuxenlivet. Flera internationella studier visar att Ida och Sofias generation inte är rustad för universitetsstudier eller arbetsliv. De har svårt att hantera pengar, energi och tid. Många i en studie ansåg sig till exempel ha bra koll på sin ekonomi, men i själva verket visste de inte ens hur en räkning skulle betalas.

Oj! Tänker jag och tappar nästan boken.

Jag har verkligen inte lärt mina ungar hur en räkning ska betalas, eller förklarat hur mycket utgifter som ramlar in när man flyttar hemifrån. Allt de har fått lära sig är hur man öppnar ett konto och köper grejer på nätet. (Hjälp!)

Redan i dag ska jag banne mig lära mina barn att göra en budget. Inte bara med pengar, utan även med tid och engagemang, så att de inte plötsligt tar sms-lån eller bränner ut sig.

Kanske är det viktigaste vi kan förmedla till den yngre generationen just det som jag själv har lärt mig av Oprah Winfrey: You can have it all. Just not all at once.

Eller i min egen översättning: Du har hela livet på dig, min son. Men räkningarna, de måste betalas i tid.

 

PS: Lyssna gärna på Ångestpodden – mycket skratt och igenkänning.