Kommunal har krävt flera höjda ersättningar i förhandlingarna om ett nytt avtal för deltidsbrandmän. I tisdags överlämnade arbetsgivarna i SKL och Sobona ett första avtalsförslag, men Kommunal säger nej till budet.

– För räddningstjänsten är det viktigt att utöver egna anställda ha personer med andra jobb som vill vara i beredskap och kan rycka in när det behövs. Det visade inte minst förra sommarens skogsbränder då många ställde upp och offrade sina sommardagar. Kommunal anser att arbetsgivarna måste göra det ännu mer attraktivt att vara deltidsbrandman och det tänker vi driva vidare i förhandlingarna, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Ombudman Susanne Gällhagen vill inte precisera vad det är som gör att Kommunal nobbar arbetsgivarens förslag.

– Vi har fått ett först bud och där saknar en del av det av det vi har yrkat som vi tycker är viktigt att på något sätt få in. Vi kan inte säga mer för sitter vid förhandlingsbordet och än så länge har vi en bra samtalston.

SKL:s biträdande förhandlingschef Jeanette Hedberg säger att samtliga parters ambition är att bli klara i tid till att avtalet löper ut den sista april.

–  Förhandlingar pågår och det utväxlas flera bud, men vi kan inte kommentera innehållet i de bud som läggs.

Förhandlingarna fortsätter efter påskhelgen och KA följer utvecklingen. Det Kommunal bland annat har yrkat på är att de som går in på extra beredskap, det vill säga jobbar övertid, ska få mer betalt. 2017 sade många deltidsbrandmän upp sig i protest mot det förra avtalet. Det innebar en höjd beredskapsersättning, men OB-tillägget togs bort och biltillägget slopades.

På många håll i landet har det blivit svårt att rekrytera deltidsbrandmän och förra sommarens stora skogsbränder har aktualiserat frågan om vilken ersättning de får.

Samtidigt ska fack och arbetsgivare under våren ta fram ett särskilt avtal vid katastrofer, som även gäller heltidbrandmän. De kollektivavtal som finns är inte anpassade efter sådana situationer, när räddningstjänster från olika län samarbetar.

Facken vill att de som ställer upp vid extrema händelser, tydligare ska veta vilka villkor och ersättningar som gäller. Planen är att katastrofavtalet ska vara klart innan sommaren.