”Gå förlorad” är den tredje delen i en löst sammanfogad trilogi. Böckerna hänger ihop eftersom de delvis beskriver samma människor. Samtidigt har författaren fokuserat på att beskriva olika känslolägen i de tre romanerna och i denna avslutande bok är det rädslan som får stå i fokus.

Det är ytterst sällan jag läst en så helgjuten roman. Språket är knivskarpt, handlingen skrämmande och berättandet väl genomfört. Huvudpersonen Anders har svårt att fullt ut vara en snäll man mot sina närmaste. Framförallt är det hans dotter Anna som råkar illa ut och får ta emot örfilar när hennes pappa retar sig på något i hennes sätt att vara.

Det är kusligt beskrivet hur han lagar mat och lägger ner all kärlek i brödbak och tillagning av anka, men samtida iskallt utdelar slag mot dottern och köper presenter efter varje gång för att döva sitt dåliga samvete.

”Gå förlorad” av Agnes Lidbeck.

”Gå förlorad” av Agnes Lidbeck.

De två talar aldrig ut om detta, men på väggarna i dotterns rum hänger hennes tecknade bilder av en handflata som inte är hennes egen. Rädslan är ständigt närvarande i det som inte sägs. I tystnaden och i att inte våga säga nej till en joggingtur med sin pappa finns den ständigt där – rädslan.

Vid ett tillfälle kommenterar dottern  också alla presenter hon fått av sin pappa, men inget sägs om slagen han utdelade innan hon fick varje gåva.

Anders är också notoriskt otrogen och svartsjuk när hans fru Kristina eller dottern Anna pratar förtroligt eller umgås med sina väninnor. Hatet mot dottern verkar ha uppstått redan innan hon föddes och beskrivs i meningen: ” Men då var Kristina redan gravid, hon hade redan gråtit blekt mot hans kavajaxel och hatet studsade mot graviditeten.”

Vid ett tillfälle reser far och dotter iväg. Ingen av dem pratar om vad som egentligen har hänt tidigare i deras liv, men det är ett försök till försoning som inte bär hela vägen. Fadern retar sig på dotterns hund och hon vill inte släppa in honom i sitt nya liv, vill inte att han ska veta för mycket om hennes nya relation. Rädslan har byggt murar och kapslat in dem och de varken vill eller tycks förmögna att bryta sig loss.