Avslöjanden om penningtvätt, razzia av Ekobrottsmyndigheten på Swedbanks huvudkontor och misstankar om insiderbrott och grovt svindleri. Det har skakat rejält kring Swedbank den senaste tiden, vilket lett till att aktien har rasat. Sedan Uppdrag granskning publicerade sitt första avslöjande i februari har Swedbanks börsvärde minskat från 80 miljarder till 19 miljarder, skriver SvD.

Kommunal äger ett stort antal aktier i Swedbank – just nu 943 000 stycken. Bara den senaste veckan har värdet minskat med 26 procent och just nu är aktierna värda 125 miljoner kronor, berättar Kommunals ekonomichef Robert Eriksson. Men han säger att det inte påverkar förbundets ekonomi så länge de inte säljer några aktier i det här läget.

– Vi har köpt aktierna väldigt billigt så vi har fortfarande väldigt mycket att gå på, säger Robert Eriksson.

När Kommunal var i blåsväder 2016 skrev Svenska Dagbladet att 60 procent av Kommunals aktieportfölj bestod av Swedbankaktier. Det fick hård kritik av sparekonomer som menade att Kommunal framstod som amatörer. Men Robert Eriksson tycker inte att man kan räkna så – den största delen av Kommunals tillgångar ligger i fonder och inte i aktier.

Därutöver har Kommunal stora investeringar i fastigheter. I dag består 2-3 procent av Kommunals totala tillgångar av Swedbankaktier. Men Kommunal har successivt de senaste åren sålt av aktier i Swedbank. Förra året sålde förbundet 200 000 aktier i Swedbank med en reavinst på 30 miljoner kronor, enligt Robert Eriksson.

– Det som händer nu är inte oroväckande för vår ekonomis skull, men det är oroväckande att det händer i banken, det tycker vi förstås. Det är aldrig kul när sådana här frågor dyker upp och om det är något som har hänt i banken som inte har gått korrekt till så är det aldrig roligt när man har den banken, säger Robert Eriksson.

Sedan Kommunal lämnade Nordea med buller och bång förra året är man nämligen kund hos Swedbank. Men det finns inga planer på att lämna Swedbank, trots de allvarliga uppgifterna som kommit ut.

– Det är inget som är aktuellt just nu, vi får avvakta. Det är för tidigt att säga någonting, säger Robert Eriksson.

Kommunal är också indirekta ägare i Swedbank genom Folksam, som är en av de största ägarna i Swedbank. Folksam var en av storägarna som på torsdagens bolagsstämma nekade förra vd:n Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet.