Som KA rapporterat om varslades i höstas alla 330 anställda på Sodexo i Gävle om uppsägning.  Detta efter att Sodexo förlorat upphandlingen om städ och även matlagning till äldreomsorgen.

Efter flera månaders väntan har nu personalen fått besked om att hälften av de 330 anställda sägs upp och andra får sänkt tjänstgöringsgrad, enligt Gefle Dagblad. Många anställda på Sodexo i Gävle kommun har haft så kallade kombitjänster, där de arbetar med både matlagning och städ.

Annika Björklund som arbetar i köket på Lillhagsskolan har en kombitjänst på heltid. Hon har nu fått ett erbjudande om en tjänst på 62,5 procent efter att städtimmarna tagits bort.

– Jag tänker försöka hitta ett annat jobb. Den lönen kan man inte leva på. Från att ha haft ett lågavlönat jobb till att få ett ännu mer lågavlönat jobb, säger Annika Björklund till Gefle Dagblad.

Anneli Ellebo som är restaurangbiträde på Sodexo och arbetsplatsombud för Kommunal tycker att arbetsgivaren gjort vad de kunnat för de anställda.

– Felet ligger hos Gävle kommun som delade på upphandlingen för städ och kost. De kombitjänster vi har haft flera år har fungerat bra, säger Anneli Ellebo till Gefle Dagblad.

Mikael Hallqvist som är inköpschef på Gävle kommun sa när KA intervjuade honom i november att kommunen ville ha in fler aktörer för att öka konkurrensen.

– Sodexo har varit ensamma anbudsgivare, och kommunen ville få in mer konkurrens. En förhoppning var att få in fler lokala aktörer, vilket det tyvärr inte blev, sa han då.

Samtidigt sa Ina Fagerlind som är ordförande för Kommunals sektion i Gävle att det är problematiskt att upphandlingar skapar otrygghet för medlemmarna.

– Det är väldigt tragiskt. Tyvärr blir det såhär i kommuner där stor del av verksamheterna är i privat regi. Varje gång det ska upphandlas så blir det en osäkerhet för personalen, sa hon när KA intervjuade henne i november.

Enligt Malin Westling, distriktschef på Sodexo, kan företaget inte erbjuda kombitjänster som tidigare då företaget även hade städavtalet med kommunen. För de personer som inte får jobba kvar kommer Sodexo att ta hjälp av facket, Arbetsförmedlingen och Trygghetsfonden.

– Jag förstår att det är otroligt svårt. Men det är de här tjänsterna det blir när det är lunchverksamhet. Vi kan tyvärr inte erbjuda mer jobb än vi har, säger Malin Westling till Gefle Dagblad.

Företaget som fick avtalet för städ, danskägda Förenade service, tar över städningen av skolor, äldreboenden och socialtjänstens lokaler. Statligt ägda Samhall ska städa kommunens kontor.