Personalen på förskolorna Frövik, Maryhill och Nydala förskola medverkar i låten ”Barnens värld” som släpps i dag. Allt började med en dikt som förskolechef Gezim Isufi skrivit för att sätta fokus på förskolornas gemensamma vision om att ha barnens världsbild i fokus i arbetet.

– Vi skapade visionen för tre år sedan och jag skrev ner den som en dikt. Det är en vision som handlar om att vi som pedagoger behöver kliva in i barnens värld för att förstå dem. Utifrån dikten har vi nu skrivit och spelat in en låt, berättar Gezim Isufi.

All personal på de tre förskolorna har fått vara med och sjunga in låten. En av de som varit med är barnskötaren och skyddsombudet Hector Leyton. Han tycker att arbetet med låten och andra kreativa verksamheter är extra viktiga med tanke på att förskolorna ligger i ett utsatt område. Förskolorna ligger i Nydala i Malmö, som klassats av polisen som ett särskilt utsatt område.

– Självklart påverkar det våra förskolebarn när det sker skjutningar eller bilbränder i området, det är sådant som barnen frågar om. Vår förskola ligger i ett utsatt område, därför är det extra viktigt att ge barnen hopp och positiv energi. Att vi är passionerade i vårt arbete och lyfter dem, säger Hector Leyton.

Nu är tanken att barnen också ska få skapa sin egen musik och spela in i en studio som byggts upp på förskolan. Tidigare har Fröviks förskola även gett ut en bok med berättelser som barnen på förskolan själva skrivit.

– Vi arbetar med ett projekt som heter ”3600 berättelser”. Namnet kommer av att det bor 3 600 barn i vårt område och vi tror att alla har en berättelse att dela med sig av. Alla föräldrar har fått boken och barnen var så stolta, säger Hector Leyton.

Hector Leyton poängterar också att arbetet med förskolornas vision blivit möjlig genom att personaltätheten blivit högre på förskolorna de senaste åren.

– Vi har fått mer personal i varje barngrupp. Det är en förutsättning för att vi ska kunna arbeta så aktivt med vår vision. Det måste finnas tillräckligt med personalresurser för att skapa en verksamhet som lyfter fram skaparglädjen, säger Hector Leyton.

I kväll är det releasefest för ”Barnens värld” på förskolorna. Här kan du lyssna på låten.