Varför har du gjort en film om Moa Martinson?

– Moa Martinson har bidragit lika mycket till Sveriges förändring och humanisering som Per Albin Hansson. Hon sålde 91 000 böcker på en vecka under en tid då tv inte fanns, hon fick ett oerhört inflytande på Sveriges kvinnor. Alla köpte hennes böcker och hon var den första som skrev om hur det var att vara gift med en periodsupare, om våldtäkter i hemmet, om graviditeter var tionde månad eftersom det inte fanns preventivmedel. Ämnen som då var helt tabu att ta upp.

Vad har hon att säga oss i dag?

– Folk har fått reda på hur jävligt det var genom att läsa Moa Martinson. Man får vår historia som den var utan det raster som vissa vill lägga på den i dag. Det vi måste fundera på är hur vi kunde ta oss därifrån så snabbt. Det fanns en politisk vilja.

Moa beskrev sin hemförlossning och skrev om våldtäkt, som du sade. Är det en rättvis bild av henne som författare?

– En rättvis bild är att hon var otroligt poetisk. Selma Lagerlöf i all ära, Moa Martinson borde ha fått Nobelpriset, liksom Sara Lidman.

Varför kallades hon för ”landsmoder”?

– Det var dåvarande statsministern, Tage -Erlander, som utnämnde henne till landsmoder på Bokens dag 1954. Just för att hon hade så stort inflytande på svenskarnas tankar.