Uppsala, Malmö, Örebro, Västerås, Linköping, Huddinge och Stockholm är några av de kommuner som satsar på utbildade barnskötare. I Stockholm handlar det om drygt 210 kronor extra per barnskötare utöver avtalets löneökning på 540 kronor per heltidsanställd. Pengarna fördelas individuellt.

– Vi var överens om att barnskötare är en yrkesgrupp som det behöver satsas på. Det är en grupp som jobbat länge, precis som undersköterskorna behöver den här yrkesgruppen puttas fram för att komma upp i lön, säger Pernilla Westerberg, ombudsman, Kommunal avdelning Stockholm.

De tidigare tre åren i Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har gett lönesatsningar på undersköterskor. Nu finns möjlighet till extra satsningar på grupper med yrkesutbildning. I många kommuner gynnar det just barnskötarna. Det visar KA:s rundringning till Kommunals sektioner i tio av landets femton största kommuner.

Alla förhandlingar är inte klara, i Lund har de precis startat.

– Vi är absolut inte överens. Vi vill rikta de här pengarna till barnskötare med utbildning, säger Inger Andreasson, facklig förtroendevald och förhandlare.

Men svaret som Kommunal fått är att pengarna inte kan flyttas mellan förvaltningarna. Diskussioner pågår. I Stockholm har dock detta skett utifrån att parterna var eniga om detta.

Malmö tillför extra pengar för en satsning på bland annat barnskötare som är anställda i förskoleförvaltningen.

På andra håll har fack och arbetsgivare enats om att satsningen ska gå till alla som har en yrkesutbildning. Alltså kockar och andra med utbildning inom kök och restaurang, fritidsledare, undersköterskor, stödassistenter.

Så säger avtalet

Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting:

540 kronor i löneökning per heltidsanställd i genomsnitt. Pengarna fördelas individuellt och differentierat. Individgaranti saknas.

0,3 procent på den totala lönesumman för Kommunals medlemmar, ger löneökningar som parterna fördelar lokalt. Enligt avtalet ska de pengarna öka lönespridningen och i första hand gå till grupper med yrkesutbildning.

Nya lönen gäller från den 1 maj.