Kerstin Neumüller.

Det doftar välkomnande av tjärat snöre i lokalen på Södermalm i Stockholm.

I hyllorna ligger högar av trasiga jeans. Längs en vägg står flera symaskiner. Här arbetar Kerstin Neumüller som är skräddare, men också jeanshandlare. Många lagningar gör hon just på maskin, men när det är knapphål som ska fixas sitter hon i skräddarställning på bordet.

Hon har en gedigen kunskap om textil och sömnad. En lagning som gjorts för hand är ett konstverk. Hon har passion för textil och en hel samling av gamla plagg, vissa är hundra år gamla.

När KA träffar henne har hon på sig en amerikansk marinkårströja från 40-talet. Det enda som egentligen skvallrar om tröjans ålder är att ena ärmen börjar bli nött vid armbågen. Den kommer hon säkert att laga. Men hon lagar inte alla sina kläder, i stället är det snarare så att hon unnar sig ett hål i sina egna jeans när hon ägnar dagarna åt att laga andras. Men hon skulle aldrig köpa ett par som redan var trasiga.

Man ska inte förvänta sig att det blir perfekt från början.

För Kerstin Neumüller är det självklart att ta hand om saker och nu har hon skrivit boken ”Lappat & lagat” där hon delar med sig av handfasta tips. Hennes budskap är att det viktigaste är att man vill försöka.

–  Man ska inte förvänta sig att det blir perfekt från början, man måste bli vän med materialet, det handlar om att utforska.

Kerstin Neumüller har också kurser i att laga kläder. Något som numera inte enbart är förknippat med fattigdom utan som i dag också signalerar klimatsmarthet. Men även om Kerstin Neumüller har ett hållbarhetstänk tycker hon inte att det är nödvändigt att laga allt.

– Vill man inte så kan man rädda världen på ett annat sätt.

Själv har Kerstin Neumüller utforskat textila material sedan hon var barn. I sin kalender har hon två små yllebitar. Den som är svart och vitrutig är vävd av ull från får som hon själv har varit med och klippt. Sedan har hon kammat ullen, spunnit och vävt tyget på locket till en matlåda.

Jo, man kan med fog säga att Kerstin Neumüller är materialnörd, och att hantverk är för henne något njutbart.

Sedan fem år tillbaka jobbar hon här i ateljén tillsammans med sambon Douglas Luhanko. I lokalen finns också en butik som säljer jeans, skjortor och annat. Det var när julklapparna skulle slås in som butiken köpte de tjärade snörena, och eftersom alla tycker att de doftar gott så är snörena kvar.

Kerstins tips 1: Laga fickpåsar

Klipp i en rak linje strax ovanför det skadade området. Sprätta upp några centimeter av fickpåsens sidsöm. Ta fram tyget som man ska laga med och använd den bortklippta biten som mall för den nya delen av fickpåsen. Lägg till sömsmån.

Sy fast lappen längs den gamla fickpåsens nedre kant. Sicksacka för att få det hållbart.

Sy ihop den nya fickpåsens nedre kant med raksöm och sicksacka den råa kanten. För att det ska hålla bättre kan man sedan sy en raksöm längs fickans kanter, då blir sömsmånen inkapslad och skyddad.

Kerstins tips 2: Laga hål i jeans

En lapp som är lite större än hålet och av ett tyg som är tunnare än jeansen limmas på insid­an av byxorna. Ta inte för mycket lim. Lappen behöver inte vara sicksackad.

Lappen sys fast på jeans­ens utsida med raksöm fram och tillbaka. Det är bra om området som täcks av stygn är lite större än lappen, så lappens kanter hålls fast. Stygnlängd två millimeter. Här används polyestertråd som är starkare än bomull.

Bra att ha

Lingarn. Fint att ha när man syr för hand.

Polyestertråd. För slitstarka lagningar på maskin.

Textillim. Latexbaserat- torkar snabbare än vatten-baserat.

Sax. Skaffa en vass, det blir lättare att klippa och snyggare.

Nålpåträdare. Praktiskt för att få nålen trädd om man är skum-ögd eller darrhänt.

Sybåge. Spänner tyget så att det inte dras ihop när man syr för hand.

Måttband. Smidigare att mäta med än en linjal.

Vinn boken!

Skicka ett kort med namn och adress till: Kommunal­arbetaren, Box 168, 101 23 Stockholm. Märk kortet ”Lappat & lagat”. Eller gå in på www.ka.se/tavla och kryssa i vilken bok du vill vinna. Senast 1 april.

Se upp! Här är sju vanliga misstag!

  1. För tjocka lappar. Vanligt när man ska laga jeans. Välj ett tunnare tyg, då känns inte lagningen som en kaka.
  2. Att lappa bara hålet och inte det slitna runt om. Titta på tyget runt om hålet, ibland är det lättare att se sköra områden om man håller tyget mot en lampa eller vänder det ut och in. Klipp bort det värsta och stöd upp med en lapp som täcker det slitna, annars spricker snart tyget bredvid lagningen.
  3. Sy ihop en spricka. Om man lägger två kanter av ett hål mot varandra och syr igen dem tar man bort ännu mer tyg och tyget går sannolikt sönder bredvid sömmen.
  4. Sy fast fickpåsen på insidan av ett plagg. Kolla alltid att fick­påsen inte smugit sig fram innan man börjar sy.
  5. För mycket lim. Använd ytterst lite lim för att hålla lappen på plats innan den sytts fast. För mycket lim blir en hård kaka, ger fula fläckar och släpper med tiden så att lappen lossnar. Men limmet är alltid kvar.
  6. Dra åt tråden för hårt. Det blir inte starkare, det blir en hopdragen lagning. Dra åt stygnet så att det inte ligger som en ögla på tygets yta, men inte så mycket att det skär in som ett argt streck.
  7. Vänta för länge. Laga i tid, annars blir skadan större.