I helgen höll Socialdemokraterna partikongress, den 40:e i ordningen. Före kongressen berättade undersköterskan och kongressombudet Malin Sjunneborn att hon skulle kämpa hårt för att skärpa skrivningen i det politiska programmet om undersköterskelegitimation. Det gjorde hon också, men det höll inte hela vägen.

– Vi fick med oss nästan alla delegationer och det var jättemånga kommunalare som var uppe i plenum och pratade om undersköterskelegitimation. Det var väldigt häftigt att vi skapade opinion bland alla ombud, säger Malin Sjunneborn.

I sista stund drog sig dock Stockholmsdelegationen ur och de förlorade omröstningen med ungefär 30 röster. Partistyrelsen hade argumenterat emot att tydligt ta ställning för en undersköterskelegitimation eftersom en statlig utredning tittar på frågan.

– Det är klart att jag är besviken att vi inte fick igenom det. Det är något som vi undersköterskor ville ha. Vi vill att man börjar synliggöra oss. Stefan Löfven sade i sitt inledningstal att man ska höja undersköterskornas status och det är ett ypperligt tillfälle för partiet att göra det, säger Malin Sjunneborn.

Desto mer nöjd är hon med hur mycket förändringar de med facklig bakgrund fick igenom när det gäller facklig-politisk samverkan. En annan fråga som Malin Sjunneborn var med och drev är kompetensutveckling på arbetstid, och där hade de också viss framgång.

På årets kongress hade partistyrelsen tagit bort ombudens motionsrätt. Det som kongressen beslutade om var två politiska program och inga motioner. Malin Sjunneborn säger att det blev lite rörigt.

– Det blir ju lite av en monolog om man ska stå i plenum och prata och sen får partistyrelsen inte svara. Sen kan de gå upp och säga saker och då får vi inte ge replik. Det hade varit bättre om man haft utskott så att man kunnat värka på sakerna mellan varandra, kunna prata, diskutera och förhandla.

Men i övrigt är hon nöjd med kongressen, som var hennes första.

– Det var häftigt att se hur man som undersköterska kan påverka andra undersköterskor att driva en fråga och sen att vi allihopa står uppe i plenum och pratar om hur vi vill lyfta undersköterskans roll. Det ger en lite gåshud, att vi faktiskt skapade den opinionen. Tänk om vi hade varit fler kommunalare som gjorde detta, vilken jäkla makt vi hade haft.