Sven-Åke Svensson tar emot en passning från Minna Ehn Öberg.

Det är en lugn och stilla förmiddag på Ängslyckan i Teckomatorp i Svalövs kommun. Vårdbiträdet Eva Håkansson och aktivitetsledaren Gabriella Stern Arroyo har ställt i ordning kaffekoppar i en fikaavdelning. Där ska det bli skivor till kaffet senare under dagen. Men först, händer något som många på Ängslyckan ser fram emot.

– Snart kommer barnen, säger Gabriella Stern Arroyo.

Varannan torsdag promenerar mellanstadieelever från Parkskolan i Teckomatorp i Svalövs kommun över gatan och går in till grannen, Ängslyckan. Där får eleverna leda ett träningspass för de boende.

– De boende blir piggare. Det är jättekul att se barnen. De får ju också träna sig i att leda. Det är verkligen win-win, säger Gabriella Stern Arroyo.

– Vi har ju haft gymnastik här länge, men det har aldrig fungerat så bra som nu. Då kanske det kom tre, fyra stycken. Nu kan det vara 17. De gamla har levt upp. Det blir mer krut i dem. De ser så mycket fram emot att barnen ska komma. Är det torsdag frågar de, säger Eva Håkansson.

Se skolbarnen träna med de äldre:

Ängslyckan består av tre avdelningar: en demensavdelning, ett korttidsboende och en somatisk del. Här finns cirka 30 boende och 47 medarbetare.

Träningen kom till i höstas som ett projekt för att få Parkskolans elever att röra mer på sig. Det är resurs-pedagogen Anders Stålhandske och idrotts-läraren Krister Stjärnkvist som ansvarar för projektet.

– Vi kom på att äldreboendet ligger ju precis intill och att vi skulle kunna göra något med dem, säger Anders Stålhandske, resurspedagog i skolan.

– Nästan alla elever ville vara med. Jag hoppas att det här sprids.

Ängslyckan var med på tåget direkt. Tre elever åt gången leder passet. När KA är på besök är det Minna Ehn Öberg, Nathalie Hjertelind och Mattias Nordblad från årskurs 4 som är ledare.

Träningsupplägget är uppdelat i tre delar. Först ett rörelsepass med ungefär likadana rörelser varje gång, vilket är bra för minnet. I rummet sitter 15 av de boende och väntar på att passet ska börja. Krister Stjärnkvist och Anders Stålhandske går runt och hejar på alla. Musiken kommer i gång och Krister uppmanar: ”Nu skakar vi loss i benen”.

– Och så blir det biceps. Nu spänner vi musklerna! Bra!

Passet är anpassat efter hur de äldre kan röra sig.

Passet är anpassat efter hur de äldre kan röra sig.

Medan eleverna går vidare med knälyft och armar som sträcks i luften och i kors är både Krister och Anders med och uppmuntrar och hjälper till.

Sedan blir det luftboxning.

– Nu boxas vi, säger Eva Håkansson och hjälper Ellen Nilsson, 95, med rörelserna.

Efter några försök sitter slagen. Mitt emot sitter Ingalill, 79, och sjunger med för fullt i Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan”.

Sedan blir det ett danspass där barnen själva har fått hitta på rörelserna och sedan favoritpasset –  boxa på ballonger.

Först boxar de boende lite försiktigt på de färgglada ballongerna, men efter ett tag är alla i gång. Några får till ett par rejäla slag och rummet förvandlas plötsligt till ett virrvarr av barn, gamla och ballonger som flyger hit och dit.

– Det var jättekul, säger de tre eleverna när passet är över.

– De flesta log ju. Jag försökte passa ballongerna till alla, säger Mattias.

Mattias Nordblad, Nathalie Hjertelind och Minna Ehn Öberg har genomfört sitt första träningspass.

Var det svårt att hitta på bra rörelser? 

– Vi försöker anpassa oss till deras sätt att röra sig, säger Mattias.

Var ni nervösa innan? 

– Nej, jag är en riktig skådespelarmänniska så det var bara kul, säger Minna.

 Efteråt är Ingalill, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen, lyrisk.

– När barnen är här då kommer jag så gärna. Barn är spontana och det blir mycket skratt. Det är som ett naturligt läkemedel, även om jag egentligen inte gillar det ordet.

Ingalill gillar särskilt delen med att boxa på ballonger.

– Jag älskade ballonger som barn. Ibland köpte mamma ballonger, men vi fick aldrig leka så hårt som här, säger hon med något lurigt i blicken.

Hon vänder sig till Anders och Krister från Parkskolan.

– Jag kommer att ha roligt ett helt år nu!

Tips från personalen!

Eva Håkansson, vårdbiträde: ”Det är viktigt att påminna och uppmuntra de äldre innan besöket. Prata positivt och skapa trygghet. Vi i personalen sitter alltid med.”

Sofia Ahlström, enhetschef: ”Jag informerade mina medarbetare i god tid om projektet. Medarbetarna fick ta upp funderingar, farhågor eller risker. I dialogen med skolan var det viktigt att upplysa om hur målgruppen på Ängslyckan ser ut och att de har en del svårigheter som begränsar möjligheten till rörelse, tal och uttryck. Vi har äldre med demenssjukdom som ibland kan uttrycka sig på ett oväntat sätt, inte uppskattar beröring eller hög ljudvolym.”

 

Vill få fler i rörelse

Parkskolan ville få eleverna att röra mer på sig. Projektet pågår under tre år och stöttas av Generation Pep som kom till på initiativ av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Skolan har också fått i gång ett träningssamarbete med LSS-verksamheten i Teckomatorp. Elever i lågstadiet
kommer också att genomföra rörelsepass på en förskola.