Tara Westover skriver om sitt eget liv, grymhet, förtryck, rätten att gå sin egen väg och kampen för att bryta sig loss från dem hon älskar. Det hon berättar är i vissa stycken så osannolikt och brutalt att jag inte orkar läsa det. Är det här sant? Det frågar jag mig.

Samtidigt är det ju så att livet självt faktiskt kan vara långt mycket grymmare än fiktionen. Och Tara Westover har intervjuats om sitt liv i flera av USA:s tv-kanaler sedan hennes bok blivit en bestseller.

Tara växer upp med sina föräldrar och sex syskon vid bergen i Idaho. Hon hjälper sin mor att göra örtdekokter och sin far på hans skrotupplag.

Hon är född 1986 men saknar födelsecertifikat, går inte i skolan, har inte vaccinerats, har aldrig varit hos läkaren och familjen saknar försäkringar. Hennes far misstror staten, vetenskapen och hela civilisationen.

”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover.

”Allt jag fått lära mig” av Tara Westover.

Familjen är mormoner och de förbereder sig för domedagen. Men hennes fars tro är strängare än kyrkans, och utifrån den är han trygg i sina vansinneshandlingar. Gång på gång utsätter han sig själv och sin familj för livsfara, flera gånger med men för livet.

Långt senare, på universitetet, förstår Tara att hennes far är bipolär. Men det är inte bara hennes far som förtrycker och är våldsam, hennes bror misshandlar först hennes syskon och sedan henne.

”Allt jag fått lära mig” handlar om hur Tara till slut bryter sig loss från familjen, trots bristfällig hemundervisning lyckas hon komma in på college. Kunskapsluckorna är enorma, när hon frågar vad förintelsen är blir hon tagen för rasist.

Inte heller känner hon till John F Kennedy eller vad Martin Luther King stod för. Även feminismen är okänd, men när hon upptäcker den flyttas både möjligheter och gränser fram.

Det här är en historia som rymmer så oändligt mycket. Den handlar om hur förskjutna normer flyttar gränsen för det normala som sedan kan urarta till rent vansinne. Hur lojalitet blir en fara för ens eget liv och andras. Hur förnekelse kan skapa en förvriden världsbild och om den svåra kampen att bryta sig loss och erövra sitt eget liv.