Min dotter jobbar inom äldreomsorgen och hon bävar för att ha semester eftersom det går ut över hennes ekonomi. Jag förstod ingenting när hon berättade det. Jag har jobbat med lönehantering i många år och har aldrig varit med om att semesterersättningen är inbakad i betalningen för obekväm arbetstid. När man har semester kan alltså inkomsten minska drastiskt på grund av detta. Har arbetsgivaren rätt att göra så här?

/ En arg mamma

Lars-Sture Johansson ombudsman på Kommunal

SVAR: I de kollektivavtal Kommunal tecknar inom vård och omsorg ingår semesterersättningen i tillägget för arbete på obekväm arbetstid. Arbetsgivaren kan alltså göra på det sätt du beskriver, eftersom man då bara följer det gemensamma tecknade avtalet mellan parterna. Ob-ersättning får man oavsett anställningsform och eftersom semesterersättningen redan ingår i ob:n och har betalats ut under året får man inte drastiskt sämre ekonomi. Med andra ord, din dotter får lägga undan 12 procent på den ob hon tjänar och spara till semestern. Jag vill dock påpeka hur viktigt det är att ha en arbetsgivare med kollektivavtal. Det finns nämligen ingen lagstiftning som reglerar ob-ersättning, utan den kommer parterna överens om avtalsvägen.