Varför behövs starka fackföreningar? Det finns många svar på den frågan. Ett svar är att löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö blir bättre om fackförbunden har många medlemmar som står bakom förbunden i deras kamp. Men starka fackföreningar behövs också för ett bra samhälle med en utbyggd välfärd, kollektivavtal och pensioner som människor kan leva på efter ett helt arbetsliv.

Kanske är det så att fackföreningar just nu behövs mer än någonsin, det finns flera tecken som tyder på det. Några exempel är ständiga avslöjanden om cyniskt utnyttjande arbetare i olika branscher och nu senast Svenskt Näringslivs förslag om att förändra anställningsskyddet.

Det finns också andra tecken på vikten av starka fack och nu tänker jag på en siffra som nyligen stack ut i mediebruset mer än andra. Arbetarkvinnors medellivslängd sjunker stod det. I vårt moderna samhälle borde det vara tvärtom. Människor borde ha tryggare jobb, bättre hälsa och således också leva längre. Men siffrorna i SCB-rapporten ”Skilda världar? Det demografiskt delade Sverige” visar på något annat.

Det skiljer fem år mellan hur länge arbetarkvinnor och deras tjänstemannasystrar väntas leva. I rapporten framgår att detta har med utbildningsnivå att göra. Med lägre utbildning kommer dessvärre också sämre möjligheter att påverka sin tillvaro, tuffare ekonomiska villkor och ibland mer stress. Och för arbetarkvinnor minskar alltså livslängden.

Kommunals ordförande Tobias Baudin sade i en artikel i Aftonbladet att han ser tydliga kopplingar mellan kvinnornas jobb och deras livslängd: ”Det är skrämmande siffror som visar att både jämlikheten och jämställdheten går åt fel håll.”

I arbetet med att vända denna oroande utveckling är fackförbund som Kommunal viktiga då de arbetar för bättre arbetsvillkor. Ett förbund med över en halv miljon medlemmar har också goda möjligheter att påverka och bli lyssnade på av både arbetsgivare och politiker. När det ser ut som det gör för arbetarkvinnor behövs fackföreningar mer än någonsin.

För inte kan människor stå tysta och oorganiserade och se på när jämlikheten går bakåt? När vissa kvinnor lever i genomsnitt fem år längre än andra? Tycker du att utvecklingen går åt fel håll finns det bara en lösning – att arbeta för förändring.