Det är ett smart drag att göra serier av den stundtals våldsamma kvinnokampen från 1800-talet och fram till i dag. Norska Maria Jordahl och Jenny Breen använder en tydlig och humoristisk seriestil för att berätta om hur bland annat kvinnor som Mary Wollstonecraft, Emmeline Pankhurst, Clara Zetkin och Malala bidragit till att kvinnor i dag får rösta, äga mark och utbilda sig.

Samtidigt introducerar de för mig mer okända namn som den persiska 1800-talspoeten Ad Táhirih. De gör nedslag i olika delar av världen och berättar om grupper som kämpat under olika perioder i historien.

”Kvinnor i kamp” av Marta Breen och Jenny Jordahl.

Fakta varvas med korta berättelser som fungerar lika bra för mogna barn och ungdomar som för vuxna. Det är klokt, peppande och bitskt. Och jag kan efter att ha läst inte släppa citatet av Rosa Luxemburg: ”De som inte rör sig märker inte sina bojor”.