Hon har kämpat för att USA:s kvinnor ska ha samma rättigheter som män på arbetsmarknaden. Sannolikt är hon den enskilda person som betytt mest vad gäller lagstiftning för lika rättigheter i och med att hon drivit fall som förändrat hur domstolarna i USA ser på könsdiskriminering. När de manliga domarna sade att det inte förekom könsdiskriminering i fall som rörde kvinnor drev hon i stället pedagogiskt fall som visade att även männen kunde diskrimineras så som lagstiftningen tolkades.

Hon är Ruth Bader Ginsburg, jurist och sedan 1993 en av nio domare i USA:s Högsta domstol där hon arbetar än i dag (hon blir 86 år den 15 mars).

På senare år har hon börjat kallas­ ­”Notorious R.B.G.” (som anspelar på rapparen Notorious B.I.G.) och det finns en hel merch-marknad med RBG-prylar: t-shirts, muggar, bebiskläder. Ruth Bader Ginsburg är en super­stjärna.

Det senaste året har det kommit inte mindre än två filmer som skildrar hennes liv. Förra året kom sevärda dokumentären ”RBG” (som finns att se via Cineasterna, som är gratis när man har lånekort på biblioteket i många städer). Nu kommer den dramatiserade versionen i form av ”En kvinna bland män”. Filmen följer henne från de första stegen som en av de kvinnliga pionjärerna vid Harvard där hon var kursetta i klassen trots att hon och maken Marty (som också gick på Harvard) hade en bebis att ta hand om.

Filmen är en kärleksförklaring till Ruth Bader Ginsburg och en hyllning till hennes intellekt och juridikens möjligheter, men lika mycket en hyllning till Ruth och Martys kärlek och samarbete.

Filmen smetar på och Ruth är Hjältinnan och kanske till och med Makalös Hjältinna på Det Godas sida, men jag köper det. Jag gråter när Ruth vinner sitt första avgörande fall i rättssalen och förbannar att jag strök juristlinjen från ansöknings­papperen till universitetet. Det var länge sedan juridiken rockade så här från filmduken.