För åtta år sedan vara det bara enstaka kommuner i länet som hade nattis.  I dag har en majoritet någon form av barnomsorg på obekväm tid, visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

I Huddinge kommun finns i dag en nattöppen förskoleavdelning, Nattviolen. Och tre till ska det bli de kommande åren. På Nattviolen har en personal sovande jour och en är vaken.

Hur kommunerna löst frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid ser lite olika ut. Många har nattöppna förskolor, men det finns också kommuner som erbjuder omsorg i barnets hem. En kommun, Ekerö, har anlitat ett bemanningsföretag som lämnar och hämtar och sedan stannar med barnet i hemmet.

Kommunerna är idag inte skyldiga att erbjuda nattöppen förskola, skollagen säger bara att de ska ”sträva efter” att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider. Socialdemokraterna har tidigare sagt att man vill lagstifta om nattis, men så har det inte blivit. Däremot höjde regeringen under förra mandatperioden bidragen till kommunerna för att satsa på nattöppna förskolor.