Mats Hansson svänger in den långa ledbussen intill trottoaren utanför Hökarängens tunnelbanestation. Klockan är 15.42 och han har suttit bakom ratten i en timme och sju minuter. Det står resenärer på busshållplatsen några meter längre fram men Mats som har 15 minuter paus försöker att inte tänka på dem. Han letar i jackfickan efter mobilen, tar med den och går förbi de tomma sätena till den öppna ytan i mitten av bussen. Där höjer han armarna och börjar tänja.

– Resenärerna där ute undrar kanske vad jag håller på med, säger han och skrattar till samtidigt som han bläddrar fram en ny övning i telefonen.

Som många andra bussförare lider Mats Hansson av stela leder och öm ländrygg efter några timmar bakom ratten. Framförallt brukar han bli dåsig.

– Nu har jag fått igång blodcirkulationen, känner mig piggare och mindre stel, säger han och gör en sista armhävning lutande mot ett bussäte.

Här tränar Mats Hansson i bussen:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Bussförare utgör en stor riskgrupp när det gäller problem med rörelseapparat och hjärta. Följdsjukdomar direkt eller indirekt kopplade till stillasittande är en vanlig orsak till sjukskrivning bland kollegorna på Keolis.

Som skyddsombud har Mats Hansson med framgång lyft kravet att bussförarna ska få tillräckligt med pauser och raster under ett pass, just för att kunna sträcka på sig. Men att att få medarbetarna ur förarsätet under de värdefulla minuterna har varit en minst lika stor utmaning.

”Alla har ju smartphones så varför inte utveckla en app?”, föreslog Mats när frågan diskuterades under ett samverkande arbetsmiljömöte. Idén vann genast gehör och nu ett år senare, ska appen som fått namnet Keohälsa lanseras för att nå alla Keolis 6000 anställda över hela landet.

– Det var en snilleblixt och det känns väldigt lovande att arbetsgivaren tog min förbättringsidé på allvar, säger Mats Hansson, som varit delaktig under hela processen.

Appen är presenterad nere i Frankrike hos Keolis ägare. Det finns tydligen ett intresse, så vi får se vad som händer.

Mats Hansson

Förutom fysisk träning innehåller appen avslappningsövningar och insomningsmetodik. Förare som varit med om en incident kan genom appen hitta tips på hur man kan lugna sig själv.

– Kosttips är också något vi diskuterat att lägga in.

Tanken är att medarbetare också ska kunna dela bilder och träningserfarenheter med varandra.

Appen kan bara användas av Keolis anställda som loggar in med sitt anställningsnummer.

– Än så länge.

Kanske stannar det inte där. Keolis är ett globalt företag med verksamhet i 16 länder och många tiotusentals anställda bussförare.

– Appen är presenterad nere i Frankrike hos Keolis ägare. Det finns tydligen ett intresse, så vi får se vad som händer, säger Mats Hansson med ett nöjt leende.

Appen ”Keohälsa”

  • Appen är ett samarbete mellan Keolis och Kommunal lokalt.
  • Laddas ner från Appstore eler Googleplay
  • Kan användas av Keolis anställda som registrerar sig med sitt anställningsnummer
  • Appen innehåller olika övningar, både rörelseövningar, avslappningsövningar och en sömnövning. Liksom en lugnande övningar för den som varit med om en incident.
  • Appen har finansierats med med bidrag från arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd.
  • I satsningen ingår även att ett antal anställda på varje depå efter internutbildning ska kunna agera som ”hälsocoacher”och introducera appen till nyanställda chaufförer.
  • Lansering 1 mars med första mars med event på Keolis depåer och lastplatser över hela Sverige.

 

Detta händer i kroppen när du sitter för mycket

  1. Effekter på rörelseorganen. Svaga muskler, skört skelett, dålig rörlighet, koordination och balans.
  2. Effekter på ämnesomsättningen och hjärtkärlsystemet. Övervikt, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, hjärtkärlsjukdomar.
  3. Övriga effekter. Förstoppning/tarmfickor, cancer, bristande välbefinnande, ökad stresskänslighet.

Källa: Arbetsmiljöverket