Jag undrar om man har rätt att få juridisk hjälp av facket vid problem med arbetsgivaren, Försäkringskassan och a-kassan? Om det är så, kostar det något?

/ Kommunalare sen 1974

Maria Hansson ombudsman på Kommunal

SVAR: Ja, som medlem i Kommunal har du möjlighet att få juridisk hjälp i frågor som rör din arbetsgivare, Försäkringskassan och a-kassan. Du kan också få juridisk hjälp om du skulle bli anklagad/åtalad för brott i tjänsten. Beviljas du hjälp kostar det dig ingen­ting.

Hur än ditt problem ser ut ska du beskriva det för någon av Kommunals lokala företrädare, som då ska kontakta den avdelning du tillhör inom Kommunal. Den kommer att bedöma om ärendet ska förhandlas innan det eventuellt tas vidare till domstol.

Gäller problemet en arbetsgivare som Kommunal har kollektivavtal med finns regler om att problemet först måste förhandlas. Saknar arbets­givaren kollektivavtal med Kommunal krävs också förhandling före en eventuell domstolsförhandling.

Gäller problem­et till ­exempel Försäkringskassan sker ingen förhandling innan en ansökan om rättshjälp skickas till förbundskontoret. En ombudsman på avdelningen skickar ansökan.

Det är sedan förbundsstyrelsen som beviljar eller avslår ansökan om juridiskt ombud.