Jag arbetade i många år som undersköterska inom äldreomsorgen innan jag gick i förtida pension. Då var jag 62 år gammal och orkade inte längre med de dryga skiften. När jag sedan insåg att min pension är skral och inte kommer bli högre bestämde jag mig för att jobba ett par år till. Jag skrev först in mig på a-kassan för att stå till arbetsmarknadens förfogande och har även fått olika vikariat.

Ersättningen när man stämplar är ju lägre när man haft pension, men enligt kolleger ska det bli eller har redan blivit ändring på det. Stämmer det? Kommer tiden med pension inte att innebära sänkt ersättning för mig?

/ Medlem som undrar

Thedor Berleen Danå försäkringsspecialist på Kommunal

SVAR: Ja, reglerna för pension och a-kassa har ändrats, vilket skedde den 2 juli 2018. Det är fortfarande så att ersättning från a-kassan minskas med den summa du tar ut i pension, men numera slutar avdrag­et göras om du slutar ta ut din pension. Innan lagändringen fortsatte avdraget göras trots att du slutat ta ut ersättning, så länge du en gång fått pension. Detta kan alltså betyda att du har rätt till en högre ersättning från a-kassan. Det är därför viktigt att kontakta a-kassan om du förändrar hur mycket du tar ut i pension. Detta så klart under förutsättning att du fortfarande är beredd att arbeta, vilket du ju är.

En annan regeländring som också skedde i somras och som är till fördel för den som behöver a-kassa, är att antal­et karens­dagar sänktes från sju till sex ­stycken. Karensdagarna är dagarna man måste vänta innan man har rätt till ersättning från a-kassan.