Tankesmedjan Futurions rapport konstaterar att det har hänt någonting i världen. Aktörer som OECD och ledande ekonomer omprövar sin tidigare kritiska inställning till facket. De har upptäckt att facken spelar stor för att stärka samhällsekonomin och utveckla demokratin, vilket även gynnar företagen.

I länder med svaga fack ökar klyftorna mer mellan fattiga och rika vilket påverkar välståndet och samhällsklimatet.

Den svenska modellen med starka fack och arbetsgivare som förhandlar om villkoren på arbetsmarknaden hyllas på allt fler håll. Modellen bygger på att facken i sina krav också tar ett samhällsansvar. Det handlar bland annat om att inte försvara varje enskilt jobb utan bejaka att olönsamma företag slås ut för att ersättas av konkurrenskraftiga företag som kan erbjuda nya jobb och som kan vara med och betala för välfärden.

Carl Melin, som är forskningsledare på Futurion och har skrivit rapporten, menar att omställningsavtal som hjälper arbetslösa med att få kompetensutveckling för nya jobb är en viktig förutsättning för detta i kombination med en bra a-kassa.

I Sverige administreras a-kassorna med få undantag av facken.

– Forskningen visar att det är en mycket viktig orsak till att facken har så många medlemmar. Därför är det intressant att det finns partier som vill förstatliga a-kassan, samtidigt som de tycker att privata lösningar i andra sammanhang är bättre, säger han.

Carl Melin varnar dem som med politiska beslut vill försvaga facken för att de spelar ett mycket högt spel.

– Om facken attackeras och försvagas är det inte säkert att de fortsätter att vara så ansvarstagande.

Lotta Stern, som var med vid det seminarium i Stockholm där rapporten presenterades, håller med om detta.

– Risken finns att facken i ett sådant läge sätter sitt egenintresse främst. Men samtidigt måste facken vara attraktiva så att de klarar att rekrytera fler medlemmar. Det är det viktigaste för att modellen ska fortsätta att fungera, facklig organisering, säger hon.