Som KA rapporterat om demonstrerade Äldrevårdsupproret i helgen mot Luleå kommuns sparbudget. Luleå kommun har beslutat att spara 430 miljoner kronor på tre år, något som väckt en oro för nedskärningar inom välfärden.

Äldrevårdsupproret formades redan innan sparbudgeten klubbades igenom. I upproret vittnade personal från hemtjänsten och nästan alla äldreboenden i kommunen om hur de går på knäna under en allt tyngre arbetsbelastning.

Helgens demonstration samlade runt 200 personer. Men Kommunal valde att inte delta i demonstrationen. Det beror enligt Henrik Alqvist, ordförande för Kommunal i Luleå, på den film som publicerats på Äldrevårdsupprorets Facebook-sida och som polisanmälts av kommunen. I filmen blandas stridsscener från en krigsfilm med bilder på kommunalråden Niklas Nordström (S), Lenita Ericson (S) och oppositionsrådet Anders Josefsson (M). Filmen är nu borttagen från Äldrevårdsupprorets Facebook-sida.

–Vi stöttar Äldrevårdsupprorets krav och de medlemmar som är aktiva i upproret. Men vi tar avstånd från filmen och vill inte förknippas med den. Kommunal arbetar inte på det sättet och kan aldrig acceptera sådant som upplevs hotfullt, säger Henrik Alqvist.

Äldrevårdsupproret håller demonstration i Luleå.

Undersköterskan William Larsson som är skyddsombud och engagerad i Äldrevårdsupproret är besviken på att hans fackförbund väljer att inte stå bakom upproret.

–Jag är besviken på mitt fackförbund. Filmen jag gjorde var symbolisk och visar hur politikerna med sin sparbudget startar krig mot oss inom äldrevården. Den gjordes inte för att hota någon. Det är flera hundra medlemmar som stöttar Äldrevårdsupproret, och jag tycker det är fel att Kommunal inte står bakom oss, säger William Larsson.

En annan anledning till att Kommunal inte valt att delta aktivt i Äldrevårdsupproret är enligt Henrik Alqvist att upproret har en koppling till Rättvisepartiet Socialisterna.

–Upproret drivs delvis av Rättvisepartiet Socialisterna. Det är ett parti som vi inte vill ha samröre med, säger Henrik Alqvist.

Men är det ett skäl att inte stötta medlemmarna i Äldrevårdsupproret?

– Vi är positiva till att Äldrevårdsupproret driver frågor som är viktiga för Kommunals medlemmar. Vi stödjer dem i det men har valt att inte vara aktiva i upproret. Vi driver samma frågor men vi gör det på olika sätt, säger Henrik Alqvist.

Vi är positiva till att Äldrevårdsupproret driver frågor som är viktiga för Kommunals medlemmar. Vi stödjer dem i det men har valt att inte vara aktiva i upproret.

Henrik Alqvist

Men William Larsson menar att det inte stämmer att Äldrevårdsupproret delvis drivs av Rättvisepartiet Socialisterna.

–Vi är partipolitiskt obundna. Men vi har fått hjälp från Rättvisepartiet Socialisterna när det gäller sådant som högtalare, megafoner och praktiska saker. Vi har bjudit in flera partier, men det är deras problem om de inte vill stötta oss. Vi behöver all hjälp vi kan få, säger han.

William Larsson säger att han har funderat på att lämna sin roll som facklig företrädare, men att han ändå valt att stanna i facket.

–Såklart har jag ställt mig frågan, varför är jag ens med i facket när vi inte blir uppbackade? Men facket är ju trots allt det viktigaste som arbetarrörelsen har. Men det behövs en förändring inom Kommunal. Facket kan inte stödja sossarna när de inte längre driver arbetarnas frågor. Här i Luleå är inte Socialdemokraterna på arbetarnas sida längre, det märktes tydligt när de drev igenom sparbudgeten, säger William Larsson.

Henrik Alqvist var under en månads tid i höstas S-ledamot i kommunfullmäktige i Luleå.

–Men jag valde att avsäga mig det uppdraget. Jag ville inte sitta på dubbla stolar och lojaliteter som ordförande för sektionen, säger Henrik Alqvist.