Schablonersättningen för att utföra personlig assistans är lägre än vad insatsen kostar, menar Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.

–Löneökningarna i kollektivavtalet ökar mer än den årliga uppräkningen av ersättningen. Med för låg uppräkning av ersättningen riskerar staten att stora grupper kommer att stå utan kollektivavtal, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör på Vårdföretagarna, i pressmeddelandet.

De två senaste avtalsrörelserna har Vårdföretagarna först inte velat ge samma löneökningar som på övriga arbetsmarknaden. För att få ut det så kallade ”märket” har Kommunal fått varsla om konflikt.

Nu har Vårdföretagarna och Kommunal skickat in ett gemensamt förslag till regeringen om ett tilläggsdirektiv till den utredning som just nu ser över yrket personlig assistent. De vill att utredaren får i uppdrag att reformera ersättningen så att det blir hållbart för samhället, företagen, personalen och de assistansberättigade.

– Medlemmar i Kommunal som arbetar som personliga assistenter behöver tryggare anställningsvillkor. Personliga assistenter ska naturligtvis ha samma förutsättningar som andra på arbetsmarknaden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i pressmeddelandet.