Det har varit mycket kritik mot Plugo, det planeringsverktyg som infördes i hemtjänsten i Göteborg under förra året. Strax före jul lämnade 40 skyddsombud gemensamt in anmälningar till Arbetsmiljöverket om att Plugo ökat stressen, eftersom schemat är så tight. Dessutom har Göteborgs-Posten skrivit om att varje telefon, som leasas, kostar över 18 000 kronor styck.

Med Plugo är det också tänkt att tiden hos brukarna ska mätas. Systemet som används är Phoniro Care, där man loggar in hos brukaren med en app. Inloggningen sker med en så kallad QR-kod som sitter uppsatt i hemmet.

Man loggar ut när man går därifrån och på så sätt går det att se att brukaren har fått den tid de har rätt till och också betalar för. Många kommuner har liknande system i hemtjänsten.

Än så länge befinner sig hemtjänsten i Göteborg i en testperiod vad gäller registreringsbiten, och först från den 1 maj kommer debiteringen av brukaren att utgå från den rapporterade tiden i Plugo. Därför bestämde sig en undersköterska för att testa hur säkert systemet är. Hen fotade av QR-koden hos en brukare med sin privata telefon och upptäckte att det går att läsa av bilden i telefonen och logga in – var hen än befinner sig.

– Den lilla procenten som vill fuska kan verkligen göra det och har då alibi för det. Det är omöjligt att säga till någon att du inte har varit där. Jag kan ha alla 20 brukares QR-koder fotade i min telefon och sitta i bilen utanför och logga in. Och om man stänger av platstjänster kan jag befinna mig var som helst, säger undersköterskan som vill vara anonym.

KA har också fått en video skickad till sig, där alla detaljer om brukaren täcks över, som bekräftar att det går att göra på det här sättet.

Det finns väl alltid möjlighet att lura alla system. Men vi kommunicerar inte vad man skulle kunna göra om man vill gå runt systemen.

Pontus Björnsson

På Göteborgs stad säger sektorschefen för hemtjänst Anneli Snies att hon utgår från att de säkerhetskrav som har ställts i upphandlingen efterlevs.

– Vi vill ha det här för att vi ska kunna registrera och mäta tid så att vi kan kvalitetssäkra att brukarna har fått det de ska få och betalar för det de ska betala. Jag utgår naturligtvis från att kravställandet i upphandlingen säkerställer att det inte går att fuska i systemet, säger Anneli Snies.

Men nu har det ju visat sig att det går att logga in var man än befinner sig. Då kan man ju inte vara säker på att brukaren har fått sitt besök?

– Det tycker jag är jättetråkigt om det är så. Men vi får ändå utgå från att våra medarbetare använder det på ett klokt sätt. Jag hoppas och tror att de flesta vill arbeta utifrån de beskrivningar och de arbetssätt som vi kommit fram till att vi ska göra. Tyvärr kan vi kanske inte skydda oss från allt som går att pröva. Vi får återkoppla till leverantören och se hur vi ska hantera det, säger hon.

Leverantören av systemet heter Phoniro och levererar olika tekniklösningar för att mäta och följa upp i hemtjänsten i omkring 100 kommuner. Vd Pontus Björnsson vill inte berätta hur många som använder sig just av QR-koder för att logga in och ut hos brukare, det finns även andra tekniska lösningar. Det är också något oklart om han känt till att det går att fotografera av QR-koderna och logga in var man än befinner sig.

– Det finns väl alltid möjlighet att lura alla system. Men vi kommunicerar inte vad man skulle kunna göra om man vill gå runt systemen. QR-koder är ju en konsumentprodukt så det är klart att det går att fotografera av en QR-kod, men jag har ingen kommentar till hur man skulle göra för att gå runt ett system, säger Pontus Björnsson.

Jag vet ju att det går att göra på det här sättet. Är det verkligen ett säkert system?

– Det är ju en enorm skillnad i säkerhet jämfört med om du inte skulle ha ett system. Vi har levererat detta i mer än tio år och det finns i dag nästan 100 kommuner som gör tid- och insatsuppföljning med hjälp av Phoniro Care. Vi tar ansvar för att vårt system fungerar som vi har beskrivit. Jag har inga kommentarer kring hur det är uppsatt i Göteborg.

Poängen med insatsregistreringen är väl att man ska veta att insatserna har utförts?

– Ja absolut.

Men nu kan man ju inte det?

– Då måste jag i så fall få följa upp exakt hur QR-kodsdelen fungerar.

Jag har alltid gillat mitt jobb, jag trivs med att arbeta som undersköterska. Tills det här systemet dök upp.

Anonym undersköterska

Sedan förra året har Göteborg LOV inom hemtjänsten, vilket innebär att det även finns privata aktörer som utför hemtjänst i Göteborg och som ska använda systemet. Då och då kommer det fram att privata företag i hemtjänsten har fuskat med tidsregistreringen runt om i landet.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger handläggaren Thomaz Ohlsson att de känner till att det förekommer, men han har inte hört talas om just den här sortens fusk med QR-koder.

– Det är bra att vi har duktiga medarbetare som testar och ser så att vi kan utveckla det här. Vi har ju en marknad med pengar och då är det en del som vill in och fuska, och de är ju rätt uppfinningsrika. Så tidsregistreringssystem är bra men man måste ändå ha någon form av säkerhet med uppföljning till det, säger Thomaz Ohlsson.

Han säger att man kan använda systemen på olika sätt, till exempel upptäcka fusk om det har gjorts registreringar som inte är möjliga att förena.

– Det kan ju vara så att man har avslutat en tidsregistrering på en del av stan och påbörjat en på andra sidan stan två minuter senare. Syftet är inte att övervaka personalen utan att få ut rätt ersättning och att enskilda kan se vem som har varit hemma hos en om man blir av med något. Men inget system är heltäckande, säger Thomaz Ohlsson.

Undersköterskan som upptäckt att det går att fuska är emot införandet av Plugo och har därför velat visa på säkerhetsbristerna. Hen säger att hen redan har fått kritik för att vissa besök har varit för korta och att de därmed inte går runt ekonomiskt, eftersom ersättning bara utgår för utförd tid.

– Chefen sa till och med att om det här fortsätter så får vi skära ner på personal. Hon säger alltså till mig att jag ska dra ut på tiden. Men så fungerar inte hemtjänsten. Ibland behöver någon som har 40 minuter beviljat bara 20 minuter och ibland behövs 50 minuter, säger undersköterskan.

Enligt undersköterskan kommer många sluta om Plugo införs fullt ut.

– Jag har alltid gillat mitt jobb, jag trivs med att arbeta som undersköterska. Tills det här systemet dök upp. Det är många som känner likadant. Ingen kommer orka med det här, att man måste förhala för att man måste vara hos de gamla en viss tid. Det är motsatsen till det man ska vara, lyhörd och fånga upp signaler.