”Solidärer” utspelar sig i Spanien och i Gävle under andra halvan av 1930-talet. I Gävle följer vi Klara och hennes vardag med arbete på Makaronifabriken, ett växande barn i magen och tankar på förre fästmannen Ingemar som åkt till Spanien som frivillig på den antifascistiska sidan i spanska inbördeskriget.

I Spanien följer vi samma Ingemars möte med kriget och dessutom spanska Conxa och hennes strid för revolution och ideal men också mot synen på kvinnans roll och plats.

– Jag ville skriva om motstånd och få kamplust och kraft utifrån det. Hur ett krig i ett annat land får effekter på folk i en mellanstor stad i Sverige. Hur det griper in i människors liv, säger författaren Anna Jörgensdotter.

Vad som står tydligt medan man läser är hur nära resten av Europa kändes i Sverige under den här tiden. Världen låg i Gävle och Gävle låg mitt i världen, skriver hon i boken.

Vi följer Klaras steg på gatorna i Gävle, mellan hemmet där hon läser alla tidningar hon kan komma åt om kriget, och fabriken där hon tillsammans med de andra kvinnorna böjer sina ryggar över borden med spagetti.

Anna Jörgensdotter kan skriva om hur naturen skiftar när årstiden går från höst mot vinter, och konstaterar i nästa mening att när isen kommer betyder det också att de säsongsanställda får gå. Arbetet finns alltid med. Den arbetande kroppen glöms aldrig bort.

– Ju mer vi pratar med varandra om arbetsförhållanden, desto mer skulle kunna förändras. Jag är väldigt upptagen av hur vi skulle kunna bygga något annat. Även om det var sämre förr blir det en koppling som gör att man känner sig mindre ensam.

När Anna Jörgensdotter började skriva ”Solidärer” var det självklart att skriva om Ingemars och Conxas kamp eftersom den är så påtaglig.

– Men Klaras kamp är minst lika viktig. Allt det hon gör trots att hon är bunden av könet och tiden. Det är Ingemars kamp som skrivits in i historieböckerna medan den icke-kollektiva eller ensamma kampen som Klara för inte är lika uppmärksammad. Jag vill synliggöra också den kampen.

Anna Jörgensdotter debuterade 2002. ”Solidärer” har fått Tidningen Vi:s litteraturpris. Hon har fått Sara Lidman-priset och Moa Martinson-priset för sitt författarskap. År 2010 fick hon Fackföreningarnas Ivar Lo-pris.

Anna Jörgensdotters hälsning till läsarna: