Numera får sjuksköterskor i Stockholms läns landsting dubbel ob-ersättning när de jobbar natt, medan vi undersköterskor som också jobbar natt inte får det. Det känns väldigt orättvist eftersom vi har lika mycket obekväm arbetstid som sjuksköterskorna.

På natten går vi ofta i par, alltså en undersköterska och en sjuksköterska på en avdelning, och vi gör det mesta tillsammans. Sjuksköterskorna delar ju ut mediciner, men vi undersköterskor tar fler blodprover, servar patienterna mer och har en hel del basala sysslor.

Detta borde inte påverka ob-ersättningen, då det är just ersättning för obekväm arbetstid och inte för titlar. Man känner sig mindre värd som uska i vården. Vad gör Kommunal åt det här?

/ Besviken undersköterska natt

Lena Byström ombudsman på Kommunal

SVAR: Arbetsgivaren betalar ob-ersättning till undersköterskorna utifrån centralt avtal. Lokalt har arbetsgivaren valt att betala mer till en yrkes­kategori än vad centralt avtal ger för obekväm arbetstid, i detta fall till sjuk­sköterskorna. Det är olyckligt och orättvist när arbetsgivaren väljer att värdera en yrkesgrupps obekväma tid högre än en annans och jag tycker att arbetsgivaren ska svara er varför detta sker. Vill du veta mer, så vänd dig till ditt lokala Kommunal, som kan svara på dina frågor.