Jag har tänkt gå i pension vid 63 års ålder och undrar en del angående medlemskapet. Hur mycket blir avgiften? Gäller hemförsäkringen fortfarande? Gäller de andra försäkringarna? Är det någon idé att vara med i facket efter pensionen?

/ Snart pensionär

Inger Hjärtström ombudsman på Kommunal

SVAR: Om du lämnar Kommunal för att helt pensionera dig får du efter en tid erbjudande om medlemskap i KommunalPensionärerna och du kan då behålla en del av det försäkringsskydd du haft via ditt medlemskap. Det är viktigt att du tar en kontakt med Folksam, där våra försäkringar ligger, för att diskutera vilka försäkringar du ska fortsättningsteckna och vad premierna för dessa blir.

Om du däremot väljer att fortsätta arbeta på minst 25 procent efter att du gått i pension och stannar som medlem i Kommunal kan du ha dina försäkringar kvar i Folksam precis på samma villkor som tidigare. Mer upplysningar om ­KommunalPensionärerna hittar du på www.skpf.se.