Visst är det bra med krav på heltid, men alla vill eller orkar inte jobba heltid. Själv vill jag ”bara” utöka min arbetstid men får inte det, ett problem det aldrig pratas om. Jag har trots utbildning och lång erfarenhet en tjänst på 62 procent, men vill arbeta 75 procent. Det verkar som om det inte finns något intresse för kvalificerad personal! Vad kan jag göra? Gör facket något åt detta?

/ Medlem som undrar

Emma Ölmebäck ombudsman på Kommunal

SVAR: Att heltidsarbete ska bli norm även inom kvinnodominerade yrken är en av Kommunals viktigaste frågor. Vi vet att det också krävs arbetsmiljöinsatser för att medlemmarna ska orka med heltid. Läs mer på heltid.nu så ser du hur långt arbetet har kommit i din kommun. Kommunal kommer även att arbeta mer intensivt med de privata arbetsgivarna, för att fler medlemmar ska få möjlighet att öka sin sysselsättningsgrad. Om din arbetsgivare tar in personal utan utbildning samtidigt som utbildade med­arbetare vill gå upp i sysselsättningsgrad bör du kontakta ditt lokala fack för att få hjälp.