Många kommuner har svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Så också Jönköpings kommun som bestämde sig för att skapa en kombinerad tjänst som undersköterska och deltidsbrandman. Undersköterskan Wilma Qvist är först ut med att få en sådan tjänst i kommunen.

Hon kommer att jobba heltid på Gränna äldreboende och var tredje vecka har hon jour som brandman för räddningstjänsten. Hon ser fördelar med att kombinera ett vårdyrke med yrket som brandman.

– Som brandman kommer jag att ha nytta av vårdkompetensen. Jag har länge varit intresserad av att jobba inom räddningstjänsten, så det här känns som en jättebra chans, säger Wilma Qvist.

Att kombinera en tjänst inom vården och räddningstjänsten är något som är på gång i flera kommuner, bland annat i Vaggeryd och Habo. I Jönköpings kommun var det räddningstjänsten som kom med förslaget. Kenneth Hermansson, som är platschef vid räddningstjänsten i Gränna, menar liksom Wilma Qvist att det finns en vinning i att kombinera ett vårdyrke med yrket som brandman.

– Att vi får in en deltidsbrandman med undersköterskekompetensen är en stor fördel. Vi är ofta först på plats vid en olycka och börjar utföra grundläggande vård innan ambulansen är framme. Att ha en undersköterska med sig vid sådana utryckningar är förstås guld värt, säger Kenneth Hermansson.

Under våren kommer Wilma Qvist att få utbildning till deltidsbrandman på betald arbetstid. När väl arbetet som deltidsbrandman kommer igång måste hon vara på räddningsstationen inom fem minuter när larmet går.

– Det är klart att det känns lite nervöst så här i början, men det kommer att bli en spännande erfarenhet. Det blir en adrenalinkick i det vanliga arbetet på äldreboendet och jag ser fram emot att få nya kompetenser, säger Wilma Qvist.