Det är 1960-tal och 14-åriga Joe har nyligen flyttat till Montana med sina föräldrar, Jeanette och Jerry. På ytan lever de det perfekta familjelivet. Men när Jerry plötsligt blir uppsagd från sitt jobb på golfklubben börjar vardagen krackelera. Jerry reser iväg för att bekämpa de livsfarliga skogsbränder som rasar i Montanas skogar medan Jeanette desperat försöker bryta sig ur livet som fattig hemmafru.

”Under en öppen himmel” är en studie i hur klassklyftor och könsroller kan söndra människors relationer. Det är en vacker film med poetiskt bildspråk och fantastiska skådespelare. Men det är synd att karaktärerna inte tillåts revoltera mer mot sina stereotypa roller och bryta sig fria från tidens pressande normer.

Filmens egentliga huvudperson, 14-åriga Joe, blir också mest en passiv och overkligt väluppfostrad betraktare. Det hade varit spännande att få veta vad han drömmer om att göra med sitt liv när han ser föräldrarnas falla sönder.