Medan julskinkan, julkalkonen eller det vegetariska alternativet går klart i ugnen och barnen förväntansfullt och sockerstint studsar runt och längtar tills det är dags att öppna klapparna, gör sig många kommunalare klara för att gå till jobbet. Oavsett om det är julafton, nyårsafton eller någon annan röd dag behöver patienter omvårdnad, trafikanter köras till festligheter och människor räddas vid bränder.

Många är de undersköterskor, bussförare och brandmän som inte har möjlighet att vara med sina närmaste på julafton eftersom de måste jobba. Jag tycker att vi alla ska skänka dem en extra tacksamhetens tanke under jul- och nyårshelger. De möjliggör vår stund framför brasan med familj, vänner eller andra nära och kära.

Tryggheten i vår välfärd beror på alla dessa fantastiska människor som kör barn i ambulans till sjukhus, som hjälper skadade vid trafikolyckor eller håller brukare sällskap. Alla uppoffringar kommunalarna gör för allas vårt bästa är värt ett extra tack. Här på ka.se kan du läsa om ambulanssjukvårdaren Eva Lundqvist, bussföraren Anders Törnblom och brandmannen Emelie Ullberg. De är några av alla hjältar som jobbar på julafton.

Här finns också de svenskar som inte firar jul och som gärna jobbar för att vi andra ska få en fin stund med familjen. Också de kan liksom nattundersköterskan Halime Kara längta hem till sina närmaste, för även om de inte firar jul av religiösa skäl kan godsaker och gåvor också vara en del av deras nya traditioner.

Om en julsaga skulle skrivas i dag skulle hjältarna vara ambulanssjukvårdaren som tar hand om och kör den födande kvinnan till förlossningen på julaftons morgon. Här skulle också bussföraren som hjälper den gamla kvinnan att komma hem till sin familj ha en huvudroll. Den personliga assistenten som dag och natt ser till att brukaren har det bra skulle också vara en viktig person i en modern julsaga. Tack alla fantastiska kommunalare!