”Jag har jobbat som ambulanssjukvårdare i 31 år så det har blivit många jular i ambulansen. I jul kommer jag att gå på mitt pass julaftons morgon och gå av på juldagens morgon. Med åren tycker jag att det blir tuffare och tuffare att arbeta heldygn. Så jag ser fram emot att heldygnen snart kommer att tas bort från vårt företag.

För mig är julafton den heligaste av alla högtider så det känns trist att missa hela dygnet. Särskilt nu när jag nyss fått barnbarn. Men samtidigt tycker jag aldrig att det är tråkigt när jag väl är på jobbet. Julafton brukar vara en lite lugnare jobbdag, men det beror också på hur vädret är. Om det är halka kan det vara mer trafikolyckor. Att jobba på julafton blir alltid lite speciellt. Ofta kommer vi in i människors hem mitt i julfirandet om någon blivit akut sjuk. Det är förstås väldigt tråkigt för den som behöver spendera julafton på sjukhus, så jag vill vara extra snäll mot patienten och de anhöriga.

Något som borde förbättras för ambulanssjukvårdare är jour-ersättningen. Det känns inte okej att vara på jobbet för halva lönen under jourtimmarna. Även om jouren inte räknas som arbete så måste vi ju ändå vara på jobbet och kunna vara i bilen på 90 sekunder när vi får ett larm. Vi på Samariten ambulans har fått beslut om att vi kommer att bli av med jouren så småningom, och det ser vi fram emot.”