”Bidde det då?” av Pija Lindenbaum.

”Bidde det då?” av Pija Lindenbaum.

Bidde det då?

Pija Lindenbaum (Rabén & Sjögren)

Den som vill ge en klassiker och samtidigt något nytt finner denna tulipanaros i ”Bidde det då?” där Pija Lindenbaum gjort en nytolkning av folksagan ”Mäster skräddare”, sagan om den lille mannen som blir lovad en rock men till slut inte får något alls. Både mannen och skräddaren växer som karaktärer och att följa mannens fantasier om vad han ska göra i sina nya plagg värmer hjärteroten.

Catarina Berglund

”Vad som helst är möjligt” av Elisabeth Strout.

Vad som helst är möjligt

Elizabeth Strout (Forum)

Läste du ”Mitt namn är Lucy Barton”? Här är både början till berättelsen och fortsättningen. Författaren återvänder till Mellanvästern där Lucy Barton växte upp. Vi möter människorna från hennes barndom och många frågor från förra boken får svar. Fattigdom, misär, svek och skam blandas med medkänsla och hopp. Här finns också värme. Och jag läser boken från pärm till pärm.

Christina Swahn

”Det bästa jag vet” av Ulf Stark.

Det bästa jag vet

Ulf Stark, illustrationer av Gunna Grähs, Mati Lepp, Charlotte Ramel m fl (En bok för alla)

Det här är en samling med några av Ulf Starks verk för de yngsta barnen. En åttio sidor lång kärleksförklaring till samspelet mellan olika illustratörers bilder och hans underfundiga, poetiska barntexter. Hela bilderböcker varvas med dikter och rimmade texter. Perfekt för barn i åldern tre till sju år och deras vuxna.

Pernilla Josefsson

”Flickan som ville rädda böckerna” av Klaus Hagerup.

Flickan som ville rädda böckerna

Klaus Hagerup, illustrationer av Lisa Aisato (Bonnier Carlsen)

Anna älskar böcker och läser hela tiden. När hon får höra vad som händer med böckerna som ingen lånar på biblio­teket blir hon förfärad. De förstörs. Och om böckerna förstörs, försvinner också människorna i dem, tänker Anna och bestämmer sig för att rädda böckerna. En innehållsrik och magisk berättelse med fantastiska illustrationer som gör den till en riktig presentbok.

Catarina Berglund

”Litet land” av Gaël Faye.

Litet land

Gaël Faye  (Norstedts)

Det är 90-tal i Burundi där 11-årige Gabriel växer upp med en fransk pappa och en rwandisk mamma. Föräldrarna separerar och mamman flyttar tillbaka till Rwanda. En dag mördas presidenten i en statskupp och plötsligt blir det väldigt viktigt vem som är hutu och vem som är tutsi. Gabriel flyr in i litteraturen och vill inte välja sida, tills allt ställs på sin spets.

Therése Söderlund

”Människan är den vackraste staden” av Sami Said.

Människan är den vackraste staden

Sami Said (Natur och Kultur)

Det här är ingen lättläst bok. Eller jo, men inte genast. När du väl sjunkit in i Sami Saids lekfulla och strålande språk är det svårt att släppa den. Du hamnar i huvudet på San Francisco. Mannen som blivit utslängd på gatan och letar efter ett sätt att inte bara överleva, utan att bygga ett liv på. Sami Saids bästa roman sedan debuten ”Väldigt sällan fin”.

Pernilla Josefsson

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth.

Arv och miljö

Vigdis Hjorth (Natur & Kultur)

På glasklar prosa skriver Vigdis Hjorth om rätten till den egna historien. Det handlar om familjelögner, bråk om ett arv och om att ta sig rätten att inte gå vidare och vara tyst. Om hur barndomens oförrätter, övergrepp och hur älskade vi var eller inte var följer oss genom livet. Om att aldrig lyckas komma ifrån sin familj.

Catarina Berglund

”Norsk omelett” av Suzanne Brøgger.

Norsk omelett

Suzanne Brøgger (Norstedts)

Danska författarikonen Suzanne Brøgger reser runt i Norge, samtalar med kulturpersonligheter och försöker få fatt på det nyrika Norges själ. Hon hoppar lätt och ledigt mellan ämnena – allt från IS-krigare och hatet mot muslimer till den nordiska gemenskapen och tv-serien ”Skam”. Essäerna är korta, uppfriskande och ett strålande försök att uppvärdera Norge som kulturland.

Mira Hjort

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg.

Kärlekens Antarktis

Sara Stridsberg (Albert Bonniers förlag)

Kristina är en prostituerad heroinmissbrukare som har styckmördats av en kund. Hon berättar från döden vad som hände, hur hon dog och vad som hände innan – barnen som hon lämnat bort, brodern som dog, kärleken som ändå funnits. Det är en mycket mörk roman om moderskap, sorg och våld mot kvinnor. Stridsberg skriver vackrast i Sverige och ger här röst åt den som aldrig kan tala.

Mira Hjort

”Gruvan” av Sara Lövestam.

Gruvan

Sara Lövestam (Lilla Piratförlaget)

Ellen har sommarlov på landet. En dag hittar hon en bok mellan några plankor i ett skjul. Det visar sig vara en dagbok skriven av Anton som är 12 år. Under läsningen får hon veta att han levde i mitten av 1800-talet och arbetade i en gruva, efterhand visar sig dagboken innehålla ett mysterium. Nu och då slår följe på vägen mot lösningen.

Catarina Berglund