Hur tar man ekonomiska beslut som inte är styrda av känslor?

– Mycket handlar om egna val, att ta makten över sitt liv och göra så gott man kan. För vår hjärna är nuet mer lockande än framtiden, det gäller också när vi pratar om att spara långsiktigt och att avstå konsumtion. Känslorna styr oss, det är enkelt att falla för snabba belöningar, därför gör vi impulsköpet i matbutiken i stället för att starta ett månadssparande i fonder. Därför handlar det mycket om att ha impulskontroll. Ju mer mer medveten man är, desto mer eftertänksam blir man.

Hur viktigt är det att ha ett mål?

– Om man sätter sig ner,  gör en budget, vet vad man har för dröm, vill spara till den och ser vad de snabba impulsköpen kostar, blir det enklare att göra sig själv medveten om vad som är viktigt. Då är det svårare att falla för snabba impulser.

Kan man bli lurad av sig själv?

– Öppet köp är ett exempel på det. Det finns något som heter besittningseffekten, när vi tagit hem varan så värderar vi den högre och därför behåller vi den. Vi skjuter också upp saker, därför fortsätter vi att prenumerera på en tidning efter att vi testat ett introduktionserbjudande. Säg att det är 300 kronor, det är pengar som kan investeras varje månad.