Senast om en vecka ska Moderaterna presentera sin budgetmotion som ett alternativ till det budgetförslag övergångsregeringen nyligen lade fram.

SVT rapporterar att Moderaterna kommer att föreslå att kommunerna ska få fem miljarder i statsbidrag. Pengar som kan användas till att anställa mer personal inom vård, skola och omsorg.

I våras lovade den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet att göra samma satsning. Och Moderaterna hade med samma förslag i sin budgetmotion i våras.

”Nu måste partierna ta ansvar”

Politik

Men Moderaterna sa nej till denna satsning när Socialdemokraterna förra veckan ville ha med den i övergångsregeringens budget.

– Det var en diskussion om principer. Att en övergångsregering inte kan ha nya satsningar, men här i riksdagen är vi ingen övergångsriksdag. Här kan alla åtta partier lägga fram sina egna förslag, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk politiska talesperson, till SVT.

Dock kunde partierna enas om att i övergångsregeringens budget ha med sänkt pensionärsskatt.

Moderaterna har stora förhoppningar om att få igenom sin budgetmotion. Allianspartierna och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen. Redan nu har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna öppnat för att stöda Moderaternas alternativa budgetförslag.