Henrik Dorsin.

– För vissa är han nog mer ett rött skynke idag än när filmen kom i mitten på 70-talet. Den är mer politisk nu än då. Mänskliga rättigheter är inte självklart i dag, säger Henrik Dorsin.

Han och ensemblen, på Scalateatern i Stockholm, är mitt i arbetet inför premiären av ”Sagan om Karl-Bertil  Jonssons julafton” i november. Kommunalarbetaren får komma på besök i estniska husets festvåning, bredvid teatern, där repetitionerna pågår för fullt.

Det luktar surkål i lokalerna som även inhyser restaurang och förskola, bland annat.

– Den här berättaren är en betydligt strängare berättare än vad Tage Danielsson var, säger Henrik Dorsin till medskådespelarna Vanna Rosenberg och Katrin Sundberg, innan den scen vi får bevittna där Karl-Bertil blir väckt på julaftonsmorgonen av sin ömma moder.

– Lite surare, säger de andra på skämt.

Det är konstigt att det ska vara något kontroversiellt i tanken att dela med sig till någon som har det sämre.

Henrik Dorsin

Det nojsas och skrattas en hel del mellan scenerna.

Förutom att vara berättaren på scenen är det Henrik Dorsin som stått för själva bearbetningen och överföringen av sagan från film till scen. Han har också skrivit sångtexterna till all den musik som ingår i föreställningen.

Henrik Dorsin poängterar att han inte är ute efter att göra en politisk föreställning.

– Det vi vill göra är mysig underhållning.

Men att det samtidigt på en annan nivå blir politik av det hela är han väl medveten om, även om han tycker att det är en smula underligt.

– Det är konstigt att det ska vara något kontroversiellt i tanken att dela med sig till någon som har det sämre.

Hur hade sagan mottagits om den kom i dag, tror du?

– Det hade blivit ramaskri, i alla fall om SVT hade stått som avsändare. Det hade hetat att SVT är vänstervridet och så vidare.

Vad är det högerdebattörer går igång på?

– Jag tror det är att han stjäl, en kriminell handling. De ser inte symboliken i det. De vill välja själva när de ska göra något gott, inte att någon annan ska komma och skänka bort MINA saker. Men det är ju en ideologisk fråga.

Det ska lukta glögg och fikon i lokalerna. Jag hoppas på en väldigt mjuk och varm stämning.

Henrik Dorsin

Henrik Dorsin fick iden till teateruppsättningen när han själv var julvärd i tv 2014 och satt och slötittade på Karl-Bertil, i kafeterian på SVT.

Varför har den blivit så populär?

– Man ska inte underskatta betydelsen av att den återkommit år efter år. Sedan att det var något unikt, när den kom, med en svensk tecknad film, men också att den är humoristisk och har ett budskap.

Återkommande vill Henrik Dorsin också att förställningen på Scalateatern ska bli, att pjäsen spelas varje jul, om det går.

Henrik Dorsin och humorgruppen Grotesco jämförs ibland med Hasse Alfredsson och Tage Danielsson, och han ser gärna Karl-Bertil-föreställningen som ett försök att hylla en förebild.

– Jag tycker att Tage Danielsson är klok, jäkligt rolig och sansad. Han betraktade samhället på ett sansat men vasst sätt, utan att någonsin bli aggressiv.

Nere på scenen står scenarbetare och grejar med det sista inför de första scenrepetitionerna i veckan. En stor gran och en röd fåtölj dominerar scenbilden. Julkänslan kommer av allt att döma bli påtaglig.

– Det ska lukta glögg och fikon i lokalerna. Jag hoppas på en väldigt mjuk och varm stämning, säger Henrik Dorsin.

Karl-Bertil Jonsson

Tage Danielsson skrev Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton 1964, och den kom sedermera med i ”Sagor för barn över 18 år”. 10 år senare fick han frågan om att göra en film av sagan, och Per Åhlin blev inblandad som tecknare.

Premiär på julafton 1975 och sen dess har den visats varje år i Svt.

Handling: Karl-Bertil är 14 år, jobbar extra på posten på jullovet. På lediga stunder tänker han på sin hjälte Robin Hood och kommer på att han själv kan ta från de rika och ge till de fattiga. Han sorterar undan alla paket till rika direktörer och grevar, och ger sig ut på julafton och delar ut dem till fattiga människor. Hans pappa blir vansinnig, men förlåtelseresan förvandlas till en triumffärd, då det visar sig att de rika inte saknar sina vaser och servettringar särskilt mycket.

Kritiken: Bland dem som rasat mot Karl-Bertil-traditionen finns Blondinbella som kallat filmen för ”kommunistskit”, moderat-debattören Stefan Olsson, som menar att filmens verklighetsbeskrivning är som tagen ur Socialdemokraternas partiprogram  anno 1964 och sverigedemokraten Linus Bylund som kallat Karl-Bertil en ”tjyvunge.”

 

Henrik Dorsin

Ålder: 40 år

Bor: Stockholm

Familj: Gift, två barn.

Yrke: Skådespelare, komiker, en av medlemmarna i humorgruppen Grotesco. Driver tillsammans med Michael Lindgren, Tova och Conrad Nyqvist Scalateatern i Stockholm.