– Nu är det fest. Nu är ni färdiga vårdbiträden. Det är hårt, men fint och viktigt att jobba i vården, säger vårdläraren Erika Wallgren till eleverna och sveper med handen mot bordet där godsaker står uppdukade.

Utbildningsföretaget Kompetensutvecklingsinstitutet var först ut att starta vårdbiträdesutbildning i Uppsala. Företaget har avtal med Uppsala kommun och den utbildningen startade i mars. Ytterligare två grupper är i gång och till våren startar en tredje.

Under 2017 gjorde Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Kommunal en överenskommelse om att vårdbiträde är ett yrke som kräver utbildning. Utbildningen försvann i början av 90-talet. Tillsammans har SKL och Kommunal kommit överens om en utvecklingstrappa för yrken i vård och omsorg.

Elevkullen i Uppsala är 16 stycken och hälften av dem har kommit för att fira tillsammans med sina lärare.

– Många har jobb, vilket är roligt, säger Erika Wallgren.

Alla eleverna har genomgått SFI-utbildning. Parallellt med vårdbiträdesutbildningen har de fortsatt läsa svenska motsvarande på gymnasienivå. Flera av dem har tidigare varit med i etableringsprojekt genom Arbetsförmedlingen eller haft extratjänster.

Monica Bakaero med studiekompisen Carine Balomba och vårdläraren Erika Wallgren.

En av eleverna är Monica Bakaero, som varit sex månader på demensboende.

– Det känns jättebra. Jag vill gärna fortsätta studera till undersköterska. Jag tycker om att arbeta med äldre människor, säger hon.

Hon är inte ensam. De allra flesta har sökt vidare för att få bli undersköterskor. Eleverna har ännu inte fått besked än om de kommer in.

Ramya Thirugnanamurthy.

Ramya Thirugnanamurthy kommer från Indien. Där arbetade hon med barn.

– Det behövs många som jobbar med äldre i Sverige. Jag känner mig glad att jag är vårdbiträde men jag vill lära mig mer om vård, säger hon.

Hon säger att det varit svårt att lära sig svenska. Många elever kunde väldigt lite när de började utbildningen. Enligt deras lärare har de gjort stora framsteg. Alla är överens om att det har varit bra att läsa svenska samtidigt som de gått en yrkesutbildning.

– Jag tycker att det lättare att kommunicera med äldre. De pratar ofta tydligt, säger Ramya, som vid sidan av studierna har en timanställning på ett korttidsboende.

Gebretisto Tesfagaber (i mitten) tillsammans med Tesfalem Yemane och Tirhas Measho.

Även 25-årige Gebretisto Tesfagaber vill bli undersköterska.

– Jag vill fortsätta och sedan jobba på äldreboende. Jag tycker om att ge hjälp till äldre, säger han.

Vårdbiträden

Utbildningen tar nio månader och motsvarar 800 poäng på vård- och omsorgsprogrammet. Det är hälften av undersköterskeutbildningen.

I utbildningen ingår kurser i bland annat vård- och omsorgsarbete, etik, psykologi, medicin och hälsopedagogik.