”Så lätt kunde allt som varit hans liv försvinna” tänker 50-årige Hans när han hjälper den mycket yngre nyblivna modern Harriet att mjölka ur sina bröst och inser att han är attraherad. Trots det har de snart inlett en relation.

Ja, Geir Gulliksen följer upp den helt makalösa ”Berättelse om ett äktenskap” med ännu en roman om otrohet och äktenskap som faller samman. ”Se på oss nu” är tyvärr inte i närheten så bra. Den är mycket mer konventionellt berättad och betydligt spretigare. Förvecklingarna inom Hans yrkesliv som lobbyist med nära kopplingar till socialdemokratin känns rätt ointressanta, och det är för många teman intryckta. Här behandlas allt från tillståndet i socialdemokratin till de moderna mans- och kvinnorollerna och en kollega som inleder en relation med kvinna i niqab.

Det som ändå gör den här boken läsvärd är det som också står på baksidan – det är en berättelse om hur lätt människor kan knyta an till varandra. Plötsligt är någon bara där och utövar så stark dragningskraft att man kastar bort 14 års lyckligt äktenskap. Hans är närmast förvånad inför sig själv. Är det verkligen jag som gör detta? Det är väldigt bra skildrat.

Se på oss nu av Geir Gulliksen.

Se på oss nu av Geir Gulliksen.

Ännu mer tycker jag kanske om partierna där vi får följa Hans fru Ingunn när det långsamt går upp för henne vad som händer. Hon börjar träffa en gammal ungdomskärlek och ser framför sig ett liv med honom. Men vips träffar hon en yngre man och går upp i den relationen i stället, kastar bort det andra som att det aldrig funnits. Sådant gör människor mot varandra, inte alltid för att vara elaka – ibland förstår man kanske inte ens själv varför.

Främst handlar det om just det – kan man verkligen känna sig själv? Vilka känslor kan vi lita på? Vad är längtan efter bekräftelse och att bli sedd, vad är attraktion och vad är kärlek? Att det är stora krafter i farten när människor låter allt som var deras liv försvinna står i alla fall klart.