Socialtjänsten i Tranås kommun har gått med underskott. Ett av sparförslagen i våras var att ändra stödassistenternas och de personliga assistenternas nattjour. I kommunen finns både de som arbetar i gruppboenden och de som arbetar hemma hos brukaren.

Förslaget var att alla skulle behöva arbeta mer jour. Det skulle innebära att flera skulle få arbeta mer för samma lön. Ersättningen för jour är hälften av timersättningen dagtid. I praktiken skulle många få en lönesänkning.

– Vi förstod ganska snabbt att det här inte skulle bli bra. Det här är ju grupper som redan har ganska låg lön. Vi räknade ut att till exempel en anställd på sex veckor skulle få arbeta 42 timmar mer i sitt schema, säger Ann-Sofie Forsemalm, sektionsordförande för Kommunal i Tranås/Aneby.

Kommunal började arbeta för att se till att beslutet inte skulle gå igenom.

– Vi började agera på bred front. Vi har haft stor hjälp av alla arbetsplatsombud. Vi hade täta träffar och gjorde riskbedömningar. Vi träffade politiker, anhöriga och brukare under hela våren och sommaren, säger Ann-Sofie Forsemalm.

Under måndagen den 5 november röstade kommunfullmäktige i Tranås om 2019 års budget. Socialdemokraternas budgetförslag gick igenom och där ingick att avbryta besparingsåtgärden på 1,5 miljoner för nattjouren inom personlig assistans och gruppboende.

– Flera medlemmar och arbetsplatsombud var med på mötet. De var så lyckliga. Vi hade inte klarat av att göra det här utan alla aktiva medlemmar, säger Ann-Sofie Forsemalm.

Under den här processen har flera velat bli arbetsplatsombud och skyddsombud. Dessutom har fler blivit medlemmar.

– Det här har visat att fackligt engagemang betyder något, säger Ann-Sofie Forsemalm.