Grattis till guldet!

– Tack så hemskt mycket.

Har det varit mycket firande?

– Jo, det har det. Och jag är säker på att firandet kommer att fortsätta. Varken spelar eller ledare har nog riktigt tagit in det här. Det kommer att ta ett tag.

Hur mycket trodde ni själva på ett guld inför säsongen?

– Det är klart att om det är någon som har trott på det så är det vi själva. Fokus har aldrig legat på SM-guld, i alla fall inte medvetet. Det har alltid funnits en målmedvetenhet i att vinna varje match. Vi har varit duktiga på att ta en match i taget och inte låta tankarna glida i väg. Så här trött har jag aldrig varit efter en säsong.

Till skillnad från elitspelarna på herrsidan jobbar ni alltihop. Berätta om projekt Lagkamrat.

– I grunden är det en fond som finansieras av företag tillsammans med Piteå kommun. Projektet går ut på att elitidrottare anställs för att åka ut och hälsa på lokala äldreboenden och genomföra olika aktiviteter, sätta lite guldkant på de äldres vardag. De jobbar deltid och får en timlön samtidigt som vi har tid för träning. Det är ett fint projekt, men tyvärr handlar det om att det råder ojämställdhet mellan dam och herr. Vi är tvungna att ha andra inkomster för att betala våra räkningar. Rent krasst hoppas jag att vi inte ska behöva ha sådan här projekt i framtiden.

View this post on Instagram

Drömmen blev verklighet🌠 #SMguld #pifdam

A post shared by PIF Damfotboll (@piteadam) on

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Vad tycker du om att det är sådana ekonomiska skillnader mellan damer och herrar på elitnivå?

– Det är klart att det är extremt frustrerande. Vi lägger ner precis samma tid men får knappat en tiondel betalt för det. När man tänker på det är det frustrerande. Hoppas att det blir bättre och för de unga spelarna. Jag kommer inte hinna vara med om det. Man är lite less att behöva ta den här fajten. Man vill bara kunna fokusera på sin idrott. Samtidigt är det är viktigt att belysa om verkligheten.

Du är utbildad undersköterska och har tidigare arbetat inom vården.

– Jag jobbade inom sjukvården på Pite-Älvdalens sjukhus på akut-geriatriken. Jag var fast anställd och jobbade 75 procent. När jag ser tillbaka på det nu fattar jag inte hur jag fick vardagen att gå ihop. Hur orkade jag?

Hur ser du på framtiden som fotbollsspelare?

–  Jag tänker att så länge kroppen mår bra har man ingen anledning att lägga av. I sommar hägrar Champions League. Den resan vill man verkligen vara med på.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta som undersköterska igen när fotbollskarriären är över?

– Jag är glad att jag har en utbildning att falla tillbaka, men jag vill något mer. Jag är ganska inne på att jag kommer att studera vidare, till vad vet jag inte än. Tyvärr är vården ett område där lönerna inte är där de borde vara. Det är ett enormt arbete som undersköterskor och sjuksköterskor gör. Jag vet verkligen hur mycket som krävs av en och hur mycket man får slita. Lönen motsvara inte det jobb man gör. Så krasst är det. Jag hoppas att det kommer att uppvärderas med tiden.

Emelie Lövgren

Ålder: 28.

Gör: Spelar back i Piteå IF DFF.

Säsonger i klubben: 12.

Utbildning: Undersköterska.